• Novosti online

  Viši sud: Medojević i Knežević su svedoci, ne radi se o zatvoru

  Viši sud u Podgorici saopštio je danas da se slučaju poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića radi o svedocima, a ne o okrivljenima i o stavljanju u zatvor, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet.

  Medojević je rano jutros priveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), dok je Viši sud ranije danas saopštio da je naredio i privodjenje Kneževića, koji se još uvek nalazi u zgradi Skupštine.

  „Radi se o svedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet“, navodi se u saopštenju Višeg suda.

  Sud je naveo da Ustav predvidja imunitet poslanika i da je propisano da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora veća od pet godina.

  „Sud je u konkretnom slučaju našao i dao razloge s tim u vezi da se radi o nepostupanju po gradjanskoj obavezi svedoka da svedoči, što je za posledicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već meru prinude za ispunjenje gradjanske dužnosti“, naveo je Sud.

  Dodaje se da zato ta mera traje dok svedok ne pristane da svedoči, najduže dva mjeseca.

  Pojedini pravni stručnjaci su ocenili da je Medojević uhapšen protivzakonito i protivustavno, jer mu prethodno nije skinut poslanički imunitet.

  Medojević je priveden pošto je izašao iz zgrade parlamenta. Skupština je prethodno usvojila Rezoluciju kojom se poništavaju odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom.

  Knežević se još nalazi u Skupštini, pošto je rano jutros najavio da se neće dobrovoljno predati.

  Viši sud je naložio hapšenje Medojevića jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši neće biti odredjen pritvor zato što je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio mito od 100.000 evra.

  Kneževiću je pritvor odredjen zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com