Novosti online

Виши суд укинуо пресуду епископу банатском

Панчево – Виши суд у Панчеву укинуо је јуче пресуду којом је утврђено да је свештеник Томислав Живковић из Омољице претрпео злостављање на радном месту од епископа банатског Никанора.

Суд је супротстављеним странкама – рашчињеном свештенику као тужитељу и туженом владици – остaвио рок од месец дана за мирно решавање спора.

Суд је усвојио предлог заступника туженог и дозволио враћање поступка у пређашње стање, а припремно рочиште је заказао за април.

Оваквој одлуци је претходила полусатна пауза, јер је судија Олга Буквић дозволила странкама, на иницијативу њихових адвоката, да разговарају независно од присуства суда и публике и потраже пут за мирно решење.

Након укидања пресуде, владика Никанор је у судници рекао: „Какав бих ја човек био кад не бих опростио и какав владика када увреде не бих примао и опраштао их.”

У јануару ове године Виши суд у Панчеву у целости је усвојио тужбени захтев свештеника Живковића и донео пресуду због пропуштања, јер тужени владика банатски Никанор није у законском року од 30 дана одговорио на тужбу.

У образложењу пресуде тада је наведено да је Томислав Живковић претрпео злостављање на раду од стране српског православног епископа банатског, тако што је вређан, прећено му је „саслушавањем”, као и да ће остати без посла.

По тадашњим изјавама оштећеног Живковића за наш лист, одузета му је парохија, скинути су му чинови протојереја и протонамесника, те је враћен у звање обичног свештеника. Ускраћено му је, такође, социјално и пензијско осигурање, а од владике му је наводно и писмено наређено да са породицом напусти стан и иде из епархије.

Тада је омољички свештеник решио да се обрати суду. Тужио је новембра прошле године владику Никанора, на шта овај није писмено одговорио у законском року, па је донета пресуда због пропуштања.

Епископ банатски Никанор је тада у изјави за „Политику” објаснио да се на тужбу није огласио јер је желео да са свештеником Живковићем разговара, али да до тога није дошло.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh