Gradovi

Vlada Japana odobrila 4,5 miliona dolara pomoći Srbiji

BEOGRAD – Vlada Japana je odobrila 4,5 miliona dolara dodatne bespovratne pomoći Srbiji, kao odgovor na izbegličku krizu, saopštila je danas ambasada Japana u Beogradu.

Kako je precizirano, 20. januara ove godine Vlada Japana je odobrila dodatnu bespovratnu pomoć u vrednosti od 4.575.000 američkih dolara za projekte UNHCR-a, UNDP-a, IOM-a i UNICEF-a, kao odgovor na izbegličku i migrantsku krizu u našoj zemlji.

Za projekte UNHCR-a odobrena je pomoć od 1.830.000 američkih dolara, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da su ti projekti, između ostalog, usmereni na poboljšanje uslova za prihvat izbeglica kao i za podršku lokalnim domovima zdravlja u opštinama pogođenim izbegličkom krizom, pružanjem osnovnog medicinskog i sanitetskog materijala.

Takođe, projekti UNHCR-a su usmereni i na podšrku ekstremno ranjivim osobama pružanjem higijenskih i ostalih neprehrambenih proizvoda, za podršku izbeglicama i migrantima pružanjem relevantnih informacija i upućivanjem na državne institucije…

Od ukupnih 4,5 miliona, za UNDP je odobreno 1.095.000 američkih dolara, precizira se u saopštenju u kom se dodaje da su projekti te organizacije usmereni za podršku opštinama pogođenim izbegličkom i migrantskom krizom, kroz jačanje institucionalnih kapaciteta za pružanje javnih usluga.

Osim toga, projekti UNDP-a su usmereni i na podršku lokalnim institucijama tih opština i jačanje društvene kohezije usred izbegličke i migrantske krize, piše u saopštenju.

Kako se precizira, Međunarodnoj organizaciji za migraciju (IOM) odobreno je 900.000 američkih dolara, a projekti te organizacije usmereni su na poboljšanje upravljanja granicama, obezbeđivanjem posebnih vozila i opreme graničnoj policiji.

Takođe, usmereni su i na jačanje kapaciteta za procesuiranje, registraciju i upućivanje izbeglica i migranata, obezbeđivanjem opreme i obuke za policiju i ostalo osoblje na terenu.

Za UNICEF je odobreno 750.000 američkih dolara, piše u saopštenju u kom se dodaje da su projekti te organizacije usmereni na pomoć izbegloj deci i ženama, obezbeđivanjem adekvatnih prostorija prikladnih za decu i majke sa bebama, hrane i stvari za hladno vreme.

http://www.freeimages.com/photo/japan-flag-1444276

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh