• Gradovi

  U Republici Srpskoj 9. januar praznik RS i neradni dan

  U Republici Srpskoj neradni dani će biti 6. i 7. januar, kao i 9. januar, saopštilo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

  Vernici pravoslavne veroispovesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mesta 6. i 7. januara kada se praznuju Badnji dan i Božić.

  Božić je definisan kao verski praznik u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske.

  Iz Vlade je saopšteno da je prema Zakonu o Danu Republike Srpske 9. januar praznik.

  „U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne delatnosti“, piše u saopštenju Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

  Ustavni sud BiH ranije je osporio odredbe Zakona o praznicima RS prema kojima se 9. januar proslavlja kao Dan republike i ta odluka Ustavnog suda BiH je objavljena u Službenom glasniku RS.

  Ustavni sud je ocenio da je proslava Dana RS 9. januara diskriminišuća po gradjane ovog bh  entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

  U RS je 25. septembra održan referendum na kojem su se gradjani izjasnili da podržavaju da se 9. januar i dalje obeležava kao Dan republike, a mesec dana kasnije, 25. oktobra, Narodna skupština RS je usvojila Zakon o Danu RS.

  Prema novom zakonu, Dan republike se obeležava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.

  Parlament RS je obavezao Vladu RS da uskladi Zakona o praznicima u delu koji se odnosi na ispoljavanje verskih sloboda, što do sada nije uradjeno.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com