• Gradovi

  Vlada SAD iznela detalje o hakovanju, eksperti: Kasno je

  LONDON – Američki Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti objavili su analizu o aktivnostima hakerskih grupa za čije finansiranje SAD optužuju Rusiju, ali eksperti tvrde da je za to – prekasno.

  Izveštaj na 13 strana, koji je namenjen stručnjacima za informacionu tehnologiju, objavljen je u četvrtak, istog dana kada je i odlazeći američki predsednik Barak Obama objavio niz sankcija Rusiji zbog optužbi za uplitanje u američke predsedničke izbore 2016, prenosi danas „Gardijan“.

  Bezbednosni eksperti, međutim, kritikuju ovaj izveštaj, navodeći da mu nedostaje dubina i da je prekasno objavljen, imajući u vidu da se već pojavilo nekoliko izveštaja iz privatnog sektora sa detaljima o akcijama hakerskih grupa „Fensi ber“ i „Kozi ber“.

  „Aktivnosti ruskih obaveštajnih službi su deo tekuće kampanje kibernetičkih operacija usmerenih protiv vlade SAD i američkih građana“, napisali su autori vladinog izveštaja.

  Oni navode da zajednički analitički izveštaj pruža tehničke pokazatelje vezane za mnoge takve operacije, „preporučena ublažavanja, predložene akcije koje treba preduzeti kao odgovor na pružene pokazatelje i informacije o tome kako izveštavati o takvim incidentima američku vladu“.

  Iz privatnog sektora su se, međutim, pre vladinog izveštaja, pojavili detalji na istu temu, pre svega poduži izveštaj „Majkrosofta“ iz 2015. o hakerskom timu koji je označen kao „napredna trajna pretnja 28“ (APT 28), koju ova kompanija interno zove „Strontium“, i o drugom timu, pod nazivom „Fensi ber“.

  U izveštaju vlade SAD se, takođe, pominje druga hakerska grupa pod nazivom APT 29 ili „Kozi ber“, navodi britanski list.

  Foto Tanjug/ S.Ilić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com