Gradovi

Vlada Srbije će finansijski podržavati Exit šest godina

Vlada Srbije će finansijski podržavati Exit šest godina

BEOGRAD – Vlada Srbije će narednih šest godina finansijski podržavati Exit festival, saopštili su danas premijer Alekasandar Vučić i Dušan Kovačević, direktor tog festivala, kojem će stabilno finansiranje omogućiti dalje širenje i značajnije učešće u projektima poput kandidature Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021.

Premijer je potvrdio da će ugovor o saradnji i podršci Exitu na tri plus tri godine biti potpisan narednih dana, na njegovo veliko zadovoljstvo, jer su ga svetske nagrade tog omladinskog festivala učinile ponosnim i kao građanina i kao presdednika vlade.

„Učinili ste nas još jednom ponosnima zbog rezultata koje ste postigli i činjenice da ste Srbiju stavili na posebno mesto i podigli njen ugled u Evropi i svetu“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa predstavnicima ovog festivala i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

On je rekao da će Exitu taj novac od Vlade Srbije koristiti kako bi najbolje organizovali taj festival.

Vučih je rekao i da je zadovoljan što je vlada već pomogla ovom festivalu 2012. godine, kada je bio gotovo „na izdisaju“.

Prema njegovim rečima, razvoj Exita je značajan i za mlade, i za podizanje turističke ponude i prihoda Srbije, uz razvoj putne infrastrukture, što ima rezultata i u većem zapošljavanju mladih i punjenju budžeta.

„Za nas je važno da govorimo i o razvoju turizma i ekonomskom potencijalu zapošlavanja mladih. Mnogo novca ćemo uložiti. Beogradu ćemo dati tri miliona evra kao vlada za posebne fasade, Nišu 2,5 do tri miliona, a grad Novi Sad će nas obavestiti o projektima“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, vlada želi da obezbedi da u zemlji ostanu oni mladi, koji žele svoju budućnost u Srbiji i koji „kreativnim idejama mogu itekako da doprinesu“,.

„Ovo je važno i za dodatno podizanje ugleda Srbije u svetu, Egzit je jedan od njenih najvećih brendova“, poručio je premijer i dodao da se nada da će ovogodišnji festival biti jedan od najboljih.

Dodaje i da kad bude završena pruga Beograd-Budimpešta na Egzit će moći da dođe još više ljudi.

Premijer je ukazao da je Egzit značajan i za kandidaturu Novog Sada za omladinsku prestonicu Evrope 2019, i za evropsku prestonicu kulture 2021.

„I vlada će to podržati na sledećoj sednici“, ukazao je Vučić.

Direktor festivala je Kovačević je, uz zahvalnost vladi za podršku, ukazao veliki značaj stabilnog finansiranja, jer veliki turistički operateri dugoročno planiraju širenje tržišta i veoma im je važna stabilnost partnera poput ovog festivala.

Kovačević je podsetio da je, prema nekim istraživanjima, Exit prethodnih godina doprineo sa 150 miliona evra budžetu.

On je rekao i da se omladinski turizam u svetu meri vrednošću od oko 125 milijardi evra godišnje.

Exit je, prema njegovim rečima, pokazao da može da se nosi i sa najvećima u svetu, pa i da pobedi, kao što je ove godine dobio prestižnu nagradu evropske turističke organizacije „European Best Destinations“ za najbolji muzički festival u Evropi.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš je rekao da je Egzit nosilac promocije grada Novog Sada, kao omladinske prestonice Evrore, za koju će konkurisati za 2019. godinu.

Čestitajući Egzitu na još jednoj u nizu prestižnih nagrada, Vučević je istakao da su Egzit i njegovi ljudi uključeni u oficijalnu promociju i kandidaturu grada i za evopsku prestonicu kulture 2021. godine.

On je rekao da je od presudnog značaja za Novi Sad ovakav vid saradnje sa vladom, dodajući da je grad na to čekao decenijama unazad.

„Decenijama unazad Novi Sad nije imao podršku u privlačenju investicija, ali ni ovakvu podršku u saradnji koja otvara nova radna mesta u kreativnoj industriji, koja razvija turistički potencijal Novog Sada i celog regiona“, rekao je Vučević.

On je istakao da je ubeđen da će Novi Sad, sa vladom, premijerom i ljudima iz Egzita promovisati ono najlepše za Novi Sad – „youth creative polis“.

„To je omladinski grad blizu kampusa na Dunavu, to je izlazak na Dunav koji će dramatično poboljšati uslove za kreativnu industriju u Novom Sadu i Srbiji i turistički potencijal zemlje“, rekao je Vučević dodajući da ove godine očekuje najbolji Egzit do sada.

Preview

DUSAN KOVACEVIC

Slide

DUSAN KOVACEVIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

DUSAN KOVACEVIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

DUSAN KOVACEVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh