• Novosti online

  Влада Србије: Новине Врањске и Вукашин Обрадовић добили 13,5 милиона динара од државе за три године

  Влада Србије се огласила поводом гашења листа „Врањске“ и штрајка глађу који је због тога започео власник листа Вукашин Обрадовић који је и донео одлуку о гашењу свог листа.

  Kако је саопштено из Владе Србије, медијска стратегија која је пре три године донета уз широку сагласност медијских удружења, цивилног сектора и међународних институција, дефинисала је повлачење државе из медија.

  „Све организације и удружења који су учествовали у креирању медијске стратегије, похвалили су овај принцип уређивања власништва у медијима, као начин да се обезбеди самосталност у њиховом раду. По овом принципу, медији се финансирају по тзв. пројектном принципу односно преко конкурса који организују државне институције, међународне организације и донатори који се баве подршком рада медија. Влада Републике Србије је путем конкурса које је организовало Министарство културе и информисања за суфинансирање садржаја, од 2014. до данас, подржала „Врањске“ са укупно 4.475.959 динара“, наводи се у саопштењу.

  Такође, Влада Србије наводи и новчане износе, за које тврди да су упућени „Врањским“

  „У овој години, „Врањске“ су добиле 1.000.000 динара за пројекат ”Читај, лајкуј, шеруј Бору” и 700.000 динара за ”Југ Србије онлајн”, што је за 70 одсто више него прошле године. У 2016. години ”Врањске” су добиле милион динара за пројекат ”Kривични поступци – европске интеграције – домаћа пракса”, у 2015. години 1.200.000 динара, а у 2014. години 575.959 динара. Недељник ”Врањске” ни по једном основу не може бити окарактерисан као медиј који је на било који начин дискриминисан од стране конкурсних комисија Министарства културе и информисања и Владе Републике Србије, чак напротив. Додатно, из буџета града Врање, у периоду од 2014. године до данас, новинском издавачком предузећу ”Врањске” исплаћен је износ од 9.026.808 динара по различитим основама“, додаје се.

  Влада Србије истиче да је важно истаћи да се „Врањске“ бесправно налазе у просторијама Фонда ПИО који је у надлежности Филијале Врање и да је Влада Републике Србије све ове године налазила начин да изађе у сусрет ”Врањским” и превазиђе и те проблеме.

  „Овај простор закупљен је још од 2002. године и закупац до данас није редовно измиривао обавезе по уговору о закупу па је неколико пута упућивана опомена и тужба за исељење, након чега су дугови измирени. На крају је, у јануару ове године, упућена Тужба за пражњење пословних просторија и плаћање закупнина и трошкова. Након измирења обавеза, закупац је наставио бесправно да користи овај простор, а рочиште по тужби Фонда због незаконитог коришћења простора, заказано је за октобар ове године. Подсећамо да су у периоду од 2008. до 2012. године, ”Врањске” од Владе Републике Србије добиле укупно 1.674.794 динара. Дакле, Влада Републике Србије је само ове године, определила већи износ ”Врањским” него што је укупно додељено у периоду од пет година, од 2008. закључно са 2012. годином“, додаје се у саопштењу.

  Влада Србије закључује:

  „Из свега наведеног, јасно је да се овде не ради о гушењу слободе медија, слободне речи или критичког мишљења, имајући у виду износе које су ”Врањске” добијале од Владе Републике Србије, а посебно од 2014. године, као и града Врање, већ да је реч о проблему одрживог финансирања са којим се суочавају сви медији широм света, истиче се у саопштењу Владе Србије. Штрајк глађу најрадикалнији је вид протеста који не води решењу, већ у још веће проблеме. Влада апелује да се решења траже на други начин и увек је отворена за дијалог“.

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Љубомир Костић

   20. септембра 2017. at 19:15

   Од почетка 2014. до данас, требало би да је изашло око 140 бројева недељника „Новине врањске“, а за то је држава и локална самоуправа издвојила око 13,5 милиона динара. Простом рачуницом долазимо до закључка да један број „Врањских“ кошта нешто мање од 100 хиљада динара јавног новца. Примерак новина се продаје за 75 динара, а „Врањске“ објављују и плаћене огласе. Како је сав тај новац потрошен?

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com