• BG

  Влада Србије: У случају Јужних вести поступано у складу са законом

  Порески инспектори поступали су у случају контроле портала Јужне вести из Ниша искључиво у складу с пореском регулативом и важећим законским прописима, саопштила је Влада Србије, поводом захтева медијских и новинарских удружења изложених на састанку Координационе групе за сарадњу са медијима.

  „На састанку је посвећено доста времена актуелном случају портала Јужне вести. Представници медијских и новинарских удружења захтевали су информације о овом случају, а представници владиног тела изнели су чињенице да су порески инспектори током контроле рада тог портала поступали искључиво у складу с пореском регулативом и важећим законским прописима. Разговори о овој теми биће настављени“, наводи се у саопштењу после састанка одржаног у четвртак.

  Пореска управа Министарства финансија Србије покренула је раније процедуру принудне наплате дуга портала Јужне вести и пре коначне одлуке суда, иако, како тврде из тог медија, након интензивне шестомесечне контроле нису у пословању пронашли ни један једини прекршај.

  Како пишу Јужне вести, порески инспектори су позивајући се на уредбу Владе Србије која се односи искључиво на јавни сектор, утврдили да Јужне вести наводно дугују милионски износ, односно да морају да плате порезе и доприносе за главног уредника од оснивања тог медија 2010. године, јер је морао бити у радном односу у медију који уређује.

  Из Владе је саопштено да је на састанку координационе групе и Тима за дијалог, одржаног у четвртак с представницина девет медијских и новинарских удружења, закључено да је потребно наставити дијалог представника извршне власти и медијских и новинарских удружења у циљу унапређења и побољшања медијске сцене у Србији.

  Представници шест медијских и новинарских удружења, који су чланови Тима за дијалог, затражили су да се у наредном периоду разматрају и решавају питања из медијске сфере у циљу побољшања ситуације на медијској сцени.

  „Предложене теме обухватају однос према новинарима и медијским удружењима, безбедност новинара, пуну примену медијских закона, подршку процесу израде медијске стратегије, завршетак процеса приватизације медија, разматрање проблема у конкурсном суфинансирању медијских садржаја, питања издвајања јавних средстава у медијској сфери, као и питања приступа информацијама од јавног значаја“, наводи се у саопштењу.

  Како је саопштено, у складу с темом покренутом на једном од првих састанака, представници Координационе групе представили су решење за питање наплате ПДВ за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области јавног информисања.

  „Наиме, објављивањем Мишљења на сајту Министарства финансија прецизирано је да су пројекти у области јавног информисања ослобођени плаћања ПДВ-а. Објављено мишљење обавезујуће је за поступање Пореске управе на целој територији Србије. Представници Координационе групе позвали су представнике медијских и новинарских удружења да правовремено укажу на евентуално одступање од правила, како би се проблеми одмах решавали“, наводи се.

  У циљу постизања пуне транспарентности у раду и представљања јавности тема од значаја, као и ставова учесника састанка о тим темама, договорено је да се записници са састанака Координационе групе и Тима за дијалог објављују на сајту Владе Србије. Сви учесници састанка сложили су се да је важно да се негује култура дијалога и обавезали су се да ће водити рачуна да својим наступима у медијима не угрожавају започети дијалог, закључено је.

  Аутор: Бета ИзворН1

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com