• Gradovi

  Vlada usvojila dva zakona i dve uredbe

  BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas dva zakonskih predloga koji regulišu rad policije i dve uredbe kojima se štite energetski kupci i o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista.

  Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, vlada je usvojila Predlog zakona o policiji, kojim se uvodi niz novina za koje se očekuje da će značajno doprineti poboljšanju kvaliteta u obavljanju policijskih i drugih poslova u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

  Usvojen je i Predlog zakona o javnom redu i miru kojim se određuju javni red i mir na javnom mestu, utvrđuju se protivpravna dela protiv javnog reda i mira kao i način prikupljanja dobrovoljnih priloga.

  Vlada je, kako se navodidi, usvojila Predlog zakona o javnom okupljanju kojim se uređuje okupljanje građana u Srbiji, u skladu sa članom 54. Ustava, kao i u skladu sa preporukama Venecijenske komisije za uređivanje slobode okuplanja u Srbiji.

  Vlada je takođe usvojila Uredbu o energetski zaštićenom kupcu kojom su otklonjeni nedostaci zbog kojih je prethodna uredba proglašena neustavnom.

  Novom uredbom definisano je da se svi korisnici novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka sa rešenjem o pravu i računom za električnu energiju ili gas, obraćaju lokalnim samoupravama, radi izdavanja Rešenja o pravu. Ostali – status kao i do sada dokazuju pred lokalnom samoupravom. Uvedena je dvostepenost sa pravom žalbe, a novo je i to što su limiti mesečne potrošnje povećani za električnu energiju, sa dva na četiri puta od utvrđenog prava na subvenciju u kWh.

  Na taj način povećava se broj kupaca koji će stečeno pravo na umanjenje ostvariti čak i u mesecima uvećane potrošnje, ukoliko se greju na električnu energiju.

  Uredbom je regulisano i to da ugroženi kupac, kome obustavom isporuke električne energije ili gasa može biti ugrožen život ili zdravl?e zbog zdravstvenog stanja, a koji je do sada imao pravo na zaštitu od obustave duga ali ne i na besplatne kilovate ili kubne metre gasa, stiče to pravo na osnovu medicinske dokumentacije. Jedno domaćinstvo može da bude korisnik oba prava ako ostvari oba statusa.

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije.

  Akcija prijavljivanja građana za vaučere biće nastavl?ena i od 1. januara naredne godine, tako da će građani moći da se prijavljuju već od prvog dana nove godine do 15. oktobra.

  Uredbom je predviđeno da se vaučeri koriste do 20. novembra, a budžetom za sledeću godinu je opredel?eno 230 miliona dinara za ovu vrstu subvencija, odnosno, 46.000 vaučera u iznosu od pet hiljada dinara.

  Naredne godine biće proširena lista potencijalnih korisnika vaučera na, između ostalih, i inostrane penzionere i domaće registrovane poljoprivrednike a u sledećoj godini će se pribeći ažuriranju liste ugostitel?a na mesečnom nivou tako da kasnije u ovaj sistem vaučera mogu ući novootvoreni objekti i oni ugostitelji koji su do sada propustili priliku.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com