Regioni

VLADA ZABRANILA PLOVIDBU: Raste vodostaj Save i Drine u Republici Srpskoj

Vodostaj Save u porastu, evakuacija stoke u Srpcu: SRBAC – Iako je vodostaj rijeke Save u blagom porastu, stan… https://t.co/q1iw89FB7p

— Vijesti Herceg Bosne (@HRHercegBosna) March 3, 2016

Zbog visokog vodostaja i premašene kote vanredne odbrane od poplava na reci Savi, od rkm 423+000 (Srbac) do rkm 515+360 (Ušće Une), zabranjena je plovidba za sva osim za plovila angažovanih od strane civilne zaštite i institucija nadležnih za spašavanje lica i stvari, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske. Zabrana plovidbe traje do ukidanja vanredne odbrane od poplava.

Vodostaj Save je u Gradiški prešao kotu vanredne odbrane od poplave za 33 centimetra, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske. Јutros u 7.00 časova vodostaj je iznosio 763 centimetra, što je za dva centimetra više u odnosu na mjerenje od sinoć u 21.00 čas. Reka Sava se izlila u nebranjenom području. U mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata. Za sada je stanje pod kontrolom.

I u Srpcu je nivo toka Save u blagom porastu – premašena je kota redovne odbrane od poplave za 22 centimetra. U selu Bajinci u nebranjenom području onemogućen je prilaz do četiri domaćinstva, a pojavljuju se i podzemne vode.

Vodostaj Drine u opštini Foča je porastao, ali je još ispod redovne kote odbrane od poplava (Foto: Printscreen YouTube)Vodostaj Drine u opštini Foča je porastao, ali je još ispod redovne kote odbrane od poplava (Foto: Printscreen YouTube)

Vodostaji ostalih reka u Republici Srpskoj koje prate hidrološke službe variraju u normalnim granicama, navode iz Uprave civilne zaštite. Reke Drina i Sava kod Bijeljine dostigle su neposredne kote redovne odbrane od poplava koja bi večeras mogla biti uvedena na Drini, a sutra na Savi, najavio je šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu Drago Ristić.

Obilne padavine povećale su vodostaj Drine na području opštine Foča, ali je on još ispod redovne kote odbrane od poplava koja iznosi 300 centimetara, rečeno je u fočanskom štabu Civilne zaštite. Iz Civilne zaštite upozoravaju da je povećan dotok vode u Pivsko jezero, u Crnoj Gori, tako da se u toku dana očekuje da će se kroz turbine Hidroelektrane „Mratinje“ propuštati veća količina vode, koja će dodatno povećati vodostaj Drine.

Povećan je dotok vode u jezero u Višegradu (Foto: Printscreen YouTube)Povećan je dotok vode u jezero u Višegradu (Foto: Printscreen YouTube)

Dotok je povećan i u jezero u Višegradu, pa će i brana Hidroelektrane „Višegrad“ imati povećan protok, što će se odraziti na vodostaj Drine u srednjem i donjem Podrinju.

Obilne kiše u Crnoj Gori i na području regije Stara Hercegovina povećale su i vodostaj rijeke Ćehotine, a reka Bistrica se ponovo izlila u naselju Miljevina, poplavivši oranice i livade. Najviše kiše proteklog dana, na području Stare Hercegovine, što je ujedno najviše i na području cele Republike Srpske, palo je na području Rudog, gdje je izmereno 92 litra po metru kvadratnom.

(RTRS)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh