Društvo

Владан Митић, председник Извршног одбора Народне странке у Крушевцу: „Долази време када ће свако капитализовати оно што је радио.“

Владан Митић је, на Никољдан 2022. године, изабран на место председника Извршног одбора Народне странке у Крушевцу. Иако деценијама присутан у локалним политичким и друштвеним збивањима, господин Митић, с инжењерском тачношћу, одговара на наш захтев да се представи јавности.

Рођени Крушевљанин, стар 47 година, дипломирани инжењер машинства са смера за војно машинство, специјализирао ракетну технологију на Машинском факултету у Београду, а сада инжењер одржавања механизације на градилишту Моравског коридора. Ожењен, отац двоје деце.

Пошто смо схватили да с нашим саговорником нема околишања, одмах смо грунули с најшкакљивијим питањима.

Какво стање затичете у тренутку ступања на место председника Извршног одбора Народне странке у Крушевцу? Како оцењујете резултате Градске организације Народне странке у Крушевцу постигнуте у досадашњем раду?

Градска организација Народне странке у Крушевцу је једна од најјачих организација Народне странке у Србији, и један од првоформираних одбора, који је одмах кренуо у борбу против напредњачког режима.

Огранак има више стотина чланова и активно учествује у политичком животу у Граду Крушевцу.

Какве су кадровске и организационе могућности Градске организације Народне странке у Крушевцу? Да ли је Градска организација спремна да испуни очекивања својих чланова и бирача?

Градски одбор Народне странке у Крушевцу, заједно са својим Извршним одбором и другим телима, је један од најјачих, ако не и најјачи одбор неке опозиционе политичке снаге у Крушевцу. Углавном имамо високо образоване чланове, с дипломама из различитих области: медицине, инжењерских наука, економије, психологије, права… Потпуно смо спремни да се ухватимо у коштац с најтежим проблемима у Граду Крушевцу.

Шта ћете, у току свог предстојећег двогодишњег мандата, предузети како бисте унапредили рад Народне странке у Крушевцу?

Потпуно сам спреман да се потпуно посветим организационим радом у странци; иначе, не бих ни прихватио место председника Извршног одбора. У сваком насељеном месту Града Крушевца, Народна странка ће основати месни одбор или бар имати своје чланове.

Приоритет је да Народна странка, на следећим изборима, на свим бирачким местима, има своје представнике, тако да никада више не допустимо изборну крађу у виду „бугарског воза“ или на неки сличан начин.

Оформићемо такву организацију Народне странке на локалу, да ћемо спроводити активну политичку кампању, и за време предизборне кампање, али и ван ње. Наша истина, за коју сматрамо да је једина права истина, мора допрети до сваког житеља Крушевца и села на територији Града Крушевца.

Тврдите да је било крађе на претходним изборима?

На жалост, тако нешто је постало нормално, од када је Српска напредна странка на власти. Сви изборни марифетлуци, који могу да се десе, десили су се у Крушевцу у претходном периоду. СНС се ослања на марифетлуке и крађе и читав њихов изборни резултат се заснива на преварама, изборним и ванизборним, мањим или већим. Несређени бирачки спискови, гласање покојних бирача, гласање бирача који не живе у Крушевцу, „бугарски возови“ – то је само део спектра превара актуелне власти.

Тако нешто, на даље, неће бити могуће јер ћемо покрити сва бирачка места и имати активисте у свим насељеним местима Крушевца.

Надамо се да ће и СНС отићи из овог града једним „бугарским возом“.

Које проблеме грађана Крушевца сматрате најтежим и каква решења предлажете за те проблеме? Како Народна странка може допринети унапређењу рада локалне самоуправе у Крушевцу?

Највећи проблем у Крушевцу је незапошљеност или запошљеност на бази робовског рада. Крушевљани су без посла или раде за неку минималну зараду.

Просечна зарада у Граду Крушевцу је за око 15% мања од просечне зараде у Републици Србији. Крушевљани су у подређеном положају, њихово радно ангажовање више личи на робовско радно ангажовање него на рад слободног човека.

Ми ћемо се борити да инвеститори који дођу у Крушевац имају јасну идеју да овде живе слободни људи, стручни у свом послу, а не да овде живи народ који је једино способан да мота каблове, обележава жице и боје. Тражићемо инвеститоре који ће поштовати знања наших грађана и који неће бити пљачкаши нашег града. Биће фабрика које ће зарадити новац својим власницима, али ће и запослени у њима моћи да зараде.

Наша је идеја да Крушевљани, као и сви становници Србије, могу пристојно да живе од свог рада. Све, сем тога, би био неуспех.

Подразумева се да ништа није добро, ако није најбоље за Крушевац, али ми желимо стварно најбоље грађанима Крушевца, а не само себи, као што неки чине.

Просечне зараде изнад државног просека имају само радници у урбанизованим градским општинама Града Београда, у Новом Саду, Панчеву, Бору, Мајданпеку и Градској општини Медијана у Нишу. Зашто Крушевац није у друштву тих локалних самоуправа, већ спада у много већу групу градова и општина с просечном зарадом мањом од републичког просека?

Врховни феуд Града Крушевца је схватио да је, за њега, боље да овде човек ради за малу, него за пристојну плату. Они сматрају, пре свега, да је најбитније да њихови чланови буду запослени, а њихови чланови, најчешће, нису претерано образовани и стручни. Наведено се јасно види у раду централне власти, али и у раду локалне власти. Према својим члановима, бирали су и занимања. Као што се у народу каже: „Према свецу и тропар.“.

Виде логику у томе да доведу фабрике које ће запослити најпростију радну снагу.

Ми знамо да у Крушевцу живе и инжењери и други високо квалификовани радници. Знамо и да је Крушевац некада био престоница машинске индустрије и покретач хемијске индустрије у држави. Крушевац је град високо образованих људи, а рад таквих људи је добро плаћен. У Крушевац треба да дођу фабрике које ће производити финалне производе, производе високог степена обраде, да вратимо стари сјај овог града. Нећемо се одрећи ни каблова. Ко жели, нека се и тиме бави. Међутим, лекар мора да ради посао лекара, а инжењер посао инжењера. Сада лекар вози такси, а инжењер мота каблове.

Да ли сте задовољни односом републичких власти према Крушевцу, и зашто? 

Нисам задовољан јер то није однос републичке власти према граду, већ однос републичких власти према Братиславу Гашићу. Град Крушевац је, у односу републичке власти према Братиславу Гашићу, колатерална штета.

Град је лепши него што је раније био. Имамо дивне бехатон плоче, имамо фонтане, имамо и нове кружне токове. Међутим, ништа од тога није од значаја за грађане. Све што је рађено, рађено је половично.

Навешћу следећи пример. У граду имамо два нова кружна тока: код Донжон куле и код Железничке станице. Оба кружна тока су изграђена с једном коловозном траком, како би било места за што већу фонтану у средини. Ујутру у седам сати, када људи крену на посао, дође до потпуног загушења, од Цркве Светог Ђорђа до бившег „14. октобра“, јер су кружни токови преуски, што значи да немају довољан пропусни капацитет. Још када се томе дода спуштена рампа на железничком прелазу, добија се огромна гужва.

Решење за овај проблем је релативно просто. Треба проширити коловоз увођењем нових трака, на рачун фонтана. Међутим, некоме је било важно да се хвали фонтанама, а саобраћај му није био битан, тако да сваког радног дана ујутру имамо огромну гужву у саобраћају.

То је слика и прилика локалне власти. Битно је да се нечим хвалимо, а није битно да ли радимо у корист грађана.

Да ли постоји могућност политичке сарадње Народне странке у Крушевцу с другим политичким снагама? Уколико могућности за сарадњу има, с којим политичким снагама би Народна странка могла сарађивати и на који начин?

Свакако да можемо сарађивати са свим политичким странкама које нису у власти. Када кажем „у власти“, првенствено мислим на Српску напредну странку и Социјалистичку партију Србије. Политичке снаге које нису непосредно укључене у девастирање Крушевца и у рушење Републике Србије, могу бити наши политички сарадници.

Тренутно не размишљамо ни о каквим коалицијама јер је рано за изборе. Међутим, ако узмемо у обзир најаву председника Србије, премијера Србије, парламента Србије, Уставног суда Србије и свих осталих институција Србије, Александра Вучића, да је актуелна Влада Србије, у ствари, влада „за једну сезону“, можемо очекивати изборе већ наредног пролећа. У том случају, као политички партнер у Граду Крушевцу нам се намеће Демократска странка. Спремни смо на договоре и са свим другим политичким снагама, чији погледи нису усмерени према актуелној власти.

Шта бисте поручили члановима и бирачима Народне странке, а шта грађанима Крушевца?

Члановима и бирачима се, прво, захваљујем на исказаној подршци.

У наредном периоду, очекујем да ће се политички рад наших чланова капитализовати јер је режим на коленима. Пред нама су последњи трзаји актуелне власти; њихов крај се ближи. Наше време долази, тако да ћемо показати шта желимо грађанима Крушевца и како желимо да водимо Крушевац.

Шта бисте поручили члановима и симпатизерима осталих политичких странака, опозиционих и онима на власти?

Члановима и симпазитерима опозиционих странака поручујем исто што и нашим члановима. Треба да издрже још мало јер се пад режима врло приближио.

Оне који су на власти, једино могу да посаветујем да, на време, нађу добре адвокате; требаће им.

Долази време у коме ће свако капитализовати оно што је радио. Неко бољим животом, а неко у затвору.

У Крушевцу, о новој 2023. години по Јулијанском календару

Разговор водио и фотографије снимио Љубомир Костић.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh