Gradovi

Vladimir Kulenović „Građanin Čikaga 2015. godine“

ČIKAGO – Dirigent Vladimir Kulenović proglašen je od strane istaknitog kritičara lista „Ćicago Tribune“ Džona fon Rajna za „Građanina Čikaga godine (2015) u klasičnoj muzici“.

Kulenović je vrlo uspešno završio prvu sezonu na mestu muzičkog direktora Simfonijskog orkestra „Lejk Forest“ i dobio grant Fondacije „Solti“, jedno od najprestižnijih priznanja koje se dodeljuje dirigentima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pošto je završio četvrtu sezonu kao dirigent saradnik Simfonijskog orkestra i Opere države Juta, gde je godišnje dirigovao oko 100 izvođenja, Kulenović će u narednom periodu dirigovati predstavama Lirik Opere u Čikagu, Engleske nacionalne opere i biti gost dirigent Beogradske filharmonije.

Vrhunac sezone 2015/2016 za Kulenovića su debiji sa simfonijskim orkestrima u Alabami, Džeksonvilu i San Francisku.

U proteklom periodu Kulenović je gostovao u Nemačkoj, Turskoj, Kanadi, Sloveniji, Maleziji, Hrvatskoj, Makedoniji i sarađivao sa značajnim svetskim umetnicima.

Kulenović je školovanje zapoceo u Beogradu, a nastavio na Bostonskom konzervatorijumu na kome je kao prvi student generacije diplomirao klavir i dirigovanje.

Magistrirao je u klasi cuvenog Gustava Majera i Marin Alsop i usavršavao se na majstorskim kursevima Kurta Masura u Njujorku, Verbieru i Bonu.

Nakon završetka postdiplomskih studija na Džulijardu pod mentorstvom Džejmsa Deprista i šefa dirigenta Njujorške filharmonije Alana Gilberta, Kulenović je postavljen za zamenika glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra i opere države Juta, kao i za glavnog dirigenta Međunarodnog muzičkog festivala u gradu Kjoto, u Japanu.

Spada u vodeće dirigente sveta, sarađuje i nastupa sa simfonijskim orkestrima u Americi, Evropi i Aziji i dobitnik je niza značajnih nagrada.

Liga američkih orkestara ga je 2013. godine svrstala među šest vodećih mladih dirigenata.

foto freeimages, Rodrigo Galindo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh