• Novosti online

  Владислав Јовановић: Разговор патријарха и Асада не штети односима са Западом

  Врло су мале шансе да посета српског патријарха Сирији и његов сусрет са Башаром ел Асадом на било који начин поремете наше односе са Западом. Јер, Запад је очигледно спознао да не може да овлада Сиријом као што је планирао. Овако Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова СРЈ, за „Политику” коментарише посету првог човека СПЦ Сирији и сусрет са председником те земље.

  Како стоји на сајту СПЦ, председник Асад је у разговору са члановима делегације српске цркве истакао да „оно чему су Сирија и Србија изложене, у смислу страног мешања и покушаја подривања њиховог суверенитета и друштвеног ткива, као и упорност народа двеју земаља у суочавању са таквим покушајима, представља солидну основу за изградњу народног дијалога и сарадње која поставља темеље за дугорочне односе који служе интересима оба народа”. Патријарх је, пак, изразио поверење у „способност Сирије да изађе из стања кроз које пролази и поврати историјску улогу ефикасне државе у успостављању стабилности и ширења мира и љубави у региону”. Патријарх је, како се наводи, такође „високо оценио принципијелну и чврсту подршку председника Башара ел Асада Србији у вези са Косовом и Метохијом”.

  Патријарх Иринеј се због овог пута, поготово после разговора са Асадом, нашао на мети бројних критика. Према речима Владислава Јовановића, ова посета је нешто нормално у односима две цркве.

  „Иде код свог колеге, што нам је потребно због Македоније и сутра Црне Горе, јер се они, као и ми, супротстављају васељенском патријарху. Наш патријарх има неку своју стратегију да окупља себи сличне за случај да се отвори питање Македоније, што се најављује од стране кругова блиских васељенском патријарху”, каже Јовановић, појашњавајући да став Србије према Сирији никада није био прозападни, али није био ни нарочито наглашен, те да смо били мање-више по страни, доследни принципу немешања.

  Истиче да не види могућност да се ова посета прелије на неке политичке односе.

  „Ми смо доста подржавали интервенцију Русије у Сирији, али то је мање-више подржавао цео свет. И Запад је видео да је то једина шанса да се ликвидира Исламска држава. То није погоршало односе између Русије и Запада, чак не онолико колико се могло претпоставити, Друге ствари су погоршавале те односе”, закључује Јовановић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com