Gradovi

Vlahović: Bez strukturnih reformi nema održive privrede

KOPAONIK – Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović istakao je danas da su glavne poruke Kopaonik biznis foruma da bez strukturnih reformi ne možemo izgraditi trajni održivi privredni rast, odnosno održivu privredu Srbije.

Vlahović je, na kraju trodnevnog skupa, u izjavi Tanjugu objasnio da je tema Foruma bila kako da eliminišemo „pukotine sistema“ i da su u skladu s tim zaključci da je, ukoliko želimo da kratkoročne dobre rezultate fiskalne konsolidacije konvertujemo u trajne i održive, onda neophodno eliminisati strukturni deficit.

„U ovoj i narendoj godini, kada je u pitanju ekonomska agenda vlade, ključne mere moraju biti usmerene na povećanju efikasnosti državne uprave – racionalizacija broja zaposlenih, smanjenje troška državne uprave u BDP. Mora se završiti posao na restruktuiranju velikih javnih preduzeća, jer ona ne mogu više da opterećuju budžet, pošto bi bilo kakvo opterećavanje budžeta vodilo ka povećanju budžetskog deficita, a na taj način se ne može zaustaviti rast javnog duga“, kazao je Vlahović.

On je naveo da se mora završiti privatizacija strateški važnih preduzeća, društvenih neprivatizovanih, bilo tako što će se prodati kao pravni entitet, kroz stečaj ili likvidaciju, ili kroz prodaju makar jednog dela imovine, koji će biti osnov za neka nova, kvalitetna radna mesta.

Jedan od zaključaka je da treba reformisati Poresku upravu, koja će, prema njegovim rečima, biti efikasnija, i na taj način smanjiti nivo sive ekonomijie koji je jako visok i dodatno opterećuje budžet.

Isto tako, dodao je Vlahović, treba raditi u kontinuitetu na popravljanju kvaliteta privrednog ambijenta.

„Zakon o radu je jako važan, i omogućio je da nivo stranih investicija u prošloj godini bude značajno veći nego što je bio 2014. Jako je dobro da je donet Zakon o planiranju i izgradnji, da je u međuvremenu donet Zakon o platama u državnom sektoru. Međutim jako puno prepreka i dalje postoji, koje se moraju eliminisati ne bi li se ambijent poporavio i Srbija bila bolje plasirana na kompetentnima listama od čega zavisi i interesovanje stranih investitora“, objasnio je Vlahović.

On je istakao da je potrebno dati podršku domaćim investitorima, jer nijedna zemlja nije svoj razvoj zasnovala na investicijama koje su dolazile sa strane.

„Moramo da ojačamo domaći preduzetnički sektor i jako je dobro što je 2016.proglašena Godinom preduzetništva. Isto tako treba voditi računa da naš razvoj bude zasnovan na znanju. Posebna pažnja treba biti posvećena obrazovanju, nauci. Tu je jako mali iznos izdvajanja iz budžeta i to mora u budućnosti, svakako, da se promeni“, naglasio je Vlahović.

On je ukazao da je Kopaonik biznis forum događaj koji se gradi već 23 godine i ove godine je okupio više od 930 učesnika, među kojima i 125 akrditovanih novinara iz zemlje i regiona.

„Forum je visoko poštovan i prepoznat od najznačajnijih inostranih i domaćih investitora, finansijskog i realnog sektora. Imali smo direktore najznacajnijih banaka i domaćih preduzeća, imali puno gostiju iz regiona, prisustvo najznačajnijih i najcenjenijih ekonomskih teroretičara ne samo domaćih, već i inostranih. Kopaonik biznis forum postao je svojevrsni sajam ideja i praznik za ekonomiste. On je uveliko prevazišao nacionalni značaj i danas ima regionalni značaj i takav događaj u regionu ne postoji“, rezimirao je on.

Vlada, prema njegovim rečima, zbog toga treba pametno da iskoristi i predstavi svoje planove za naredni period i isto tako dobije savete od onih koji su relevatni u privredi ne bi li definisala jasne izvodljive politike.

„Misija Foruma i Saveza ekonomista jeste da se kreira upravo platforma za jednu argumentovanu raspravu i da doprinos za jedan opšti konsenzus za reforme. Bez strukturnih reformi ne možemo izgraditi trajni održivi privredni rast, odnosno održivu privredu Srbije“, podvukao je on.

Vlahović je najavio da će Savez ekonomista, kao organizator, iduće godine nastaviti da ponovi ovogodišnji kvalitet Foruma i da ga popravi.

„Naša ideja je da Forum dobija sve više regionalnu notu. Pokušaćemo da okupimo privrednike i predstavnike vlasti iz čitavog regiona, ali svakako će Forum ostati dominantno nacionalni događaj i on će biti i ubuduće jedno mesto na kojem se radi strateška revizija onoga šta se desilo u privredi Srbije u ekonomskoj politici između dva ekonomska foruma“, objasnio je on.

Vlahović je dodao da će organizator pokušati da na idućem Forumu ima i još interesantnije i atraktivnije specijalne goste ne bi li na taj način dali doprinos vladi i Narodnoj banci u kreiranju ekonomske politike.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh