Gradovi

Vlahović: Nastaviti sa štednjom, rešiti sudbinu preduzeća

BEOGRAD – Za uspešne reforme potreban je kontinuitet u realizaciji ekonomske politike, a veoma je važno da se u narednom periodu završi proces restruktriranja javnih preduzeća, sprovede racionalizacija broja zaposlenih u državnoj administraciji, nastavi sa štednjom i unapredi privredni ambijent, izjavio je danas predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

On je uoči 23. Kopaonik biznis foruma rekao da će preporuka Saveza ekonomista biti da se nastavi sa štednjom, da se radi na eliminaciji strukturnog deficita, kao i da monetarna politika i dalje nastavi sa svojom relaksacijom.

Važno je i da javne finansije budu pod potpunom kontrolom, rekao je Vlahović Tanjugu.

„Čcini mi se da danas ne postoje opasnosti od velikih diskontinuiteta bez ozbira ko pobedi na parlamentarnim izborima jer sve relevantne političke stranke se uglavnom slažu oko političke agende naše zemlje, a donekle ili vrlo malo se razlikuju kada je u pitanju ekonomska agenda reformi u narednom periodu“, rekao je Vlahović.

Vlahović je podsetio da će tema ovogodišnjeg foruma na Kopaoniku biti dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima i kako sanirati pukotine u sistemu.

Kako je kazao, tema je određena na osnovu rezultata koji su kod nas ostvareni u fiskalnoj konsolidaciji i naporima da se podstakne privredni rast i razvoj.

„Očigledno je da je ključna tema u ovom trenutku kako te dobre kratkoročne rezultate u fiskalnoj konsolidaciji konvertovati da oni budu trajni i održivi, odnosno na koji način eliminisati strukturni deficit . To jeste glavna pukotina u našem privrednom sistemu“, rekao je predsednik Saveza ekonomista.

Kako je naveo, važno je završiti proces restruktuirianja javnih preduzeća, racionalizovati broj zaposlenih u državnoj administraciji, koja mora biti manja i efikasnija.

Takođe , kako je istakao, važna je reforma Poreske uprave, unapređenje privrednog ambijenta i završetak privatizacije velikih društvenih preduzeća koja se nalaze u tzv „zaštićenom položaju“.

„Uvek smo i do sada isticali da je za uspešne reforme potreban kontinuet u realizaciji ekonomske politike. Kopaonik biznis forum želi da pomogne kreiranju društveno ekonomskog konsenzusa za realizaciju najznačajnihi reformskih mera“, rekao je Vlahović.

On je naveo da bez konsenzusa nema šanse da se bilo kakav društveno-ekonomski projekat uspešno realizuje.

Vlahović je kazao da rešavanje problema velikih preduzeća koja se nalaze u postupku privatizacije ne može da bude odlagano u nedogled i da država ne može da subvencijama drži ta preduzeća „u stanju hibernacije“.

„Zato je neophodno definisati konačno rešenja za ta predzeća. Svakako da neće sva preduzeća biti uspešno privatizovana, a moja preporuka bila bi da najveći broj tih preduzeća budu restrukturirana i prodata kroz stečajni postupak jer on pruža mnogo veće šanse za uspešno okončanje prodaje, nego prodaje kao pravnog entiteta“, naveo je Vlahović.

On ističe da je siguran da neće sva preduzeća kroz stečajni postupak naći kvalitetnog strateškog partnera, te da bi prodaja makar dela imovine na kome bi se temeljila nova radna mesta i nova ekonomska aktivnost takođe bio uspeh.

„U svakom slučaju, nisam optimista da će ova preduzeća doći do konačnog kvalitetnog strateškog partnera odnosno da će sva biti uspešno prodata“, kaže Vlahović.

Na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu organizatori očekuju rekordan broj učesnika, a do sada se prijavilo više od 850 učesnika.

Takođe, skup će pratiti više od 120 akreditovanih novinara iz zemlje i regiona.

Forum organizuju Savez ekonomista, Udruženja korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom Master kard, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na prvoj plenarnoj sednici 8. marta.

Zaključci sa 23. Kopaonik biznis foruma biće, kao i svake godine, sumirani u dokumentu „Kopaonik konsenzus“.

Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh