Gradovi

Vlahović:Veliki problem, ne može se rešiti preko noći

Vlahović: Veliki problem preduzeća,ne može se rešiti preko noći

BEOGRAD – Vlada Srbije ulaže velike napore u cilju rešavanja problema i sudbine preduzeća u restrukturiranju, oni se ne mogu rešiti preko noći i gde god postoji šansa da se neko od preduzeća privatizuje i dovede strateški partner – tu šansu treba iskoristi, smatra predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

„Bojim se da za veliki broj tih preduzeća neće postojati interesovanje, ali cenim napore koje resorno ministarstvo i vlada ulažu ne bi li ovi problemi bili rešeni. Oni se ne mogu rešiti preko noći“, rekao je Vlahović novinarima na konferenciji u Beogradu.

Upitan o perspektivi preduzeća, njiih 10 čija bi sudbina trebalo da se reši do maja, Vlahović je kazao da su preduzeća koja se nalaze na takozvanoj „listi zaštićenih“ odnosno strateški važnih preduzeća, a koja još uvek nisu privatizovana, veliki problem za Vladu Srbije.

„Lako je reći da nešto treba da ode u stečaj i bude likvidirano, ali je veoma teško doneti takvu odluku imajući u vidu da se sva ta preduzeća nalaze u gradovima gde druga industrija nije naročito razvijena pa bi asporbcija tih ljudi koji bi bili otpušteni u neka druga preduzceha išla mnogo teže“, rekao je on napominjući i da je rok za završetak restrukturiranja i privatizaciju odavno istekao.

Vlahović kaže da gde god postoji šansa da se privatizuje neko preduzeće „za nula dinara“ i dovede strateški partner koji će podići kapacitete i zaposliti makar deo radnika – tu šansu treba iskoristiti.

„Lično se bojim da za veliki broj tih preduzeća neće postojati interesovanje, ali cenim napore koje ministarstvo i vlada ulažu ne bi li ovi problemi bili rešeni“, smatra Vlahović.

Kako kaže, većina tih preduzeća je odavno izgubila svoju poziciju na tržištu, a neka se nalaze u granama u kojima tekući trendovi ne idu na ruku, poput smederevske Železare i RTB Bora.

„Svedoci smo da se cene bazičnih sirovina na tržištima smanjuju iz meseca u mesec. Ti trendovi i cene, to je nešto što ne odgovara i ne daje dobru osnovu za konačnu uspešnu privatizaciju“, podvukao je Vlahović.

Završetak tog procesa restrukturiranja, njihova konačna privatizacija, stečaj ili likvidacija, zavisno od slučaja do slučaja, jedna je od reformskih mera koje se moraju realizovati na putu otklanjanja strukturnog deficita, istakao je Vlahović.

Foto Tanjug, R.Prelić / Arhiv

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh