• Istočna Srbija

  VLASINSKI SUSRETI 2018

   

  Zaštita životne sredine, obnova i razvoj seoskih područja teme su trodnevnog međunarodnog naučnog skupa Vlasinski susreti, koji se odrzava u Vlasotincu.

  Zadatak naučne javnosti je da ukaže na probleme, a zadatak države da deluje, smatraju učesnici.

  -Ekološki problemi nisu vezani samo za grad. Oni i u selu postaju sve ozbiljniji jer način obavljanja poljoprivredne delatnosti ide u smeru sve većeg korišćenja mašina i hemijskih sredstava, čime se ozbiljno ugrožavaju zemljište, vazduh i voda – napominje profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Srđan Šljukić.

  Srbija je pretežno ruralna zemlja, u njoj ima oko 5000 seoskih naselja. U velikom broju njih ostalo je starije stanovništvo.

  -Prisutan je odliv stanovništva iz zemlje, zatim migracioni talas iz sela u gradove i iz manjih gradova u veće. Veliki broj sela nestaje, perspektive nema ni u onim selima gde je populacija starija, a bez mlađeg stanovništa nema obnavljanja sela. To je opšti problem, ne samo u našoj zemlji, ali to ne znači da ne treba da ga rešavamo – konstatuje prof. Šljukić.

  Rešenje je, smatraju sociolozi koji se bave ovom tematikom, da se uslovi života u selu makar približe onima u gradu i dodaju da to bez intervencije države nije izvodljivo.

  U ime opštine Vlasotince prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Boško Stančić koji je podsetio da lokalna samouprava godinama daje subvencije poljoprivrednicima.

  -Ove godine dogovoreno je da se uloži oko devet miliona dinara u atarske puteve. Na celoj teritoriji opštine postavlja se LED rasveta. Radi se niz infrastrukturnih projekata u cilju sprečavanja štete od poplava, a radimo i na pronalaženju rešenja za vodosnabdevanje u brdsko-planisnkom području.

  Opština Vlasotince ulaže godišnje 30 miliona dinara, pored onih sredstava koje stižu iz republike, za zdravstvenu zaštitu stanovništva jer je neophodno stići do svakog zaseoka i ukazati pomoć svakom stanovniku – rekao je Stančić naglasivši da je u oporavku sela neophodan sistemski pristup države.

  Osnivaču „Vlasinskih susreta“ prof. Đuri Stevanoviću uručena je nagrada Srpskog sociološkog društva za životno delo „Radomir Lukić“ za, kako je obrazloženo, naučni, edukativni i organizacioni rad. Profesor Stevanović je sa puno emocija govorio o nagradi i čoveku čije ime ona nosi, a koji mu je bio profesor.

  Bojana Stanojević,

  dipl. politikolog za novinarstvo

   Agencija za odnose s javnošću PUBLIKA
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com