• Gradovi

  “VLASOTINAČKO MORE” NIKAD ČISTIJE

  Voda na kupalištu kod brane najčistija je ove u odnosu na poslednjih nekoliko godina – slažu se kupači na čuvenom “vlasotinačkom moru” koje predstavlja jedinstveno kupalište na jugu Srbije.

  U SRC Vlasina, koje gazduje kupalištem, kažu da je sezona počela 1.jula, a da su prethodno izvršene sve neophodne pripreme.

  -Zaključili smo ugovore sa spasiocima, njih četvorica sa licencom rade , Zavod za javno zdravlje Leskovac je kontrolisao kvalitet vode, a kao što vidite i vizuelno voda izgleda čistije nego svih prethodnih godina, što je delom rezultat i toga što je uzvodno na pet kilometara odavde vršeno čišćenje i uređenje korita – kaže direktor SRC Vlasina Dejan Čikić.

  Spasioci rade od 11 do 19 sati, prvi kupači obično dođu oko podneva, popodne je veća gužva, pa prema proceni ljudi iz sprotsko-rekrecionog centra bude ih između 500 i 1000 radnim danima, a vikendom svakako više od 1000 dnevno.

  U samom koritu reke trenutno se nalazi i mehanizacija u vidu kamiona i bagera. Rekom Vlasinom gazduju JP Srbijavode i ovo je redovno čišćenje korita od nanosa, kaže prvi čovek vlasotinačke opštine Zoran Todorović. On naglašava da Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi “radi projekat zaštite Vlasotinca od poplava, od tzv. Mandžinog potoka do nekadašnje fabrike “Besko” kojim je planirano potpuno uređenje i leve i desne obale i podizanje bedema kako bi se Vlasotince zaštitilo od eventualne poplave.

  -U sklopu tog projekta plan je da se izvrši i rekonstrukcija i automatizacija ove brane i  da povećamo bezbednost kupača. Iako ovde postoji konopac kao granica do koje mogu da idu kupači, ima nesavesnih koji se kupaju pored savka koji ne dihtuje dobro i može doći do neželjenih posledica.  Pored toga, urađen je urbanistički projekat celog ovog kompleksa, radićemo projekte u pet faza, obezbedićemo dozvole i konkurisaćemo gde god postoji mogućnost da dobijemo sredstva. Očekujem da u narednih četiri do pet godina ovo mesto izgleda još bolje – kaže predsednik opštine Zoran Todorović.

  A na to kako je nastalo popularno kupalište novinare je podsetio direktor SRC Vlasina Dejan Čikić. Brana je, naime, završena 1982 godine, cilj je bio da se obezbedi snabdevanje Vlasotinca i okoline vodom i to je funkcionisalo do katastrofalne poplave u junu 1988.godine, kada je delimično poremećen način vodosnabdevanja. Tako je posle izgrađena fabrika vode na 5km uzvodno i vodozahvat u Boljaru  i onda je vodosnabdevanje počelo odatle. Međutim, brana je ostala i kupalište je ostalo, na zadovoljstvo Vlasotinčana i gostiju sa svih strana.

  UREĐENJE VODOTOKOVA DRUGOG REDA – ČIŠĆENJE KANALA

  Na teritoriji opštine Vlasotince u toku su radovi na regulaciji vodotokova drugog reda, odnosno čišćenje i uređenje kanala. Projektom vrednim 64 miliona dinara, čiji je investitor opština Vlasotince, a finansijer Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, predviđeno je da se očisti sedam kanala.

  -Upitanju su Gložanski potok, Orašačka dolina, potoci Orašje-Batulovce, Ladovica-Batulovce-Stajkovce, Stajkovački potok, potok Kukavica-Batulovce i kanal uz put Leskovac-Vlasotince. Ukupna dužina kanala koji će ovim projektom biti očišćeni je 25 km. Izvođači, preduzeće HSV Vlasotince i kraljevačka firma “Zapadna Morava” uvedeni su  posao 25.juna, a rok za završetak radova je 90 dana – kaže pomoćnik predsednika opštine Vlasotince Vladimir Kocić koji dodaje da je ovo deseti projekat koji opština Vlasotince realizuje preko pomenute kancelarije.

  Kanali, inače, nisu čišćeni decenijama, voda je išla mimo njih i plavila domaćinstva i zasade, a često sprečavala i putnu komunikaciju. Pre nekoliko dana počeli su i  radovi na izgradnji atmosferske kanalizacije u MZ Rosulja, vredni 65 miliona dinara.

  -Projakt će pomoći u sprečavanju štete od poplava. Mi smo , inače, kao lokalna samouprava, na brojnim sastancima u Vladi nakon poplava prethodnih godina stalno tražili sredstva da lečimo uzroke, a ne posledice poplava. Tako smo prethodne godine dobili novac za sanaciju mostova, obalnih oslonaca, izgradnju potpornih zidova i betonskih propusta, rekonstrukciju fekalne i izgradnju kišne kanalizacije u industrijskoj zoni u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dinara – kaže predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com