• Gradovi

  Vlast i opozicija različito tumače odluku o ustavnosti ZSO

  PRIŠTINA – Nakon što je kosovski Ustavni sud odlučio da je briselski sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština u skladu sa Ustavom, kosovske vlasti i predstavnici međunarodne zajednice pozvali su sve strane u Prištini da što pre započnu njegovo sprovođenje, ali opzicija odluku tog suda tumačiji drugačije i očekuje da vlada podnese ostavku.

  Kosovska vlada se obavezala da će sprovesti presudu ustavnog suda o ZSO i pozvala sve političke aktere na Kosovu, uključujući opoziciju da poštuju odluku suda.

  Presuda Ustavnog suda biće sprovedena u fazama koje su povezane sa izradom Statuta i Dekretom o zajednici, saopštila je kosovska vlada.

  Od ključnog značaja je da se ostvare zakonski zahtevi kao i da se svi politički činioci vrate političkim raspravama unutar institucija, prvenstveno u skupštini Kosova, navedeno je u saopštenju.

  Kosovski Ustavni sud saopštio je u sredu da je odlučio da će ZSO biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom koji su krajem avgusta u Briselu potpisali predstavnici Beograda i Prištine.

  Sud je odluku doneo na zahtev predsednice Kosova Atifete Jahjage, ali je, kako se navodi, utvrdio da pojedini principi sporazuma o ZSO nisu u potpunosti usklađeni sa kosovskim Ustavom.

  Na sprovođenje sporazuma o formiranju ZSO pozvala je i kosovska predsednica Atifeta Jahjaga.

  Kosovska opozicija, međutim, smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju ZSO i ponovo zahteva da vlast, premijer Ista Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači, što pre podnesu ostavke.

  Opozicija, inače, četiri meseca blokira rad parlamenta zahtevajući da vlast povuče potpis sa pomenutog sporazuma ili da podnese ostavku. Opozicija je parlament blokirala aktiviranjem suzavca zbog čega su neki poslanici opozicije u pritvoru, a među njima i osnivač radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

  Lider tog pokreta Visar Imeri je na zajedničkoj konferenciji za štampu stranaka opozicije rekao da oni tumače da je Ustavni sud rekao, da je sporazum od 25. avgusta antiustavan.

  „I kada Ustavni sud kaže da je veći deo ovog sporazuma u suprotnosti sa Ustavom, onda to znači da on u celini ne može da bude implementiran. Za nas je ovaj sporazum mrtav. Potvrđeno je da su Isa Mustafa i Hašim Tači i njihova vlada prekršili Ustav i zbog toga zahtevamo da što pre podnesu ostavke“, rekao je Imeri.

  Ahmet Isufi iz Asocijacije za budućnost Kosova je rekao da je odluka Ustavnog suda „trijumf glasa naroda“ čime je, kako je rekao, potvrđeno ono što smo govorili mi i što su građani pokazali potpisivanjem peticije i protestima“.

  Ostavku vlade je zatražio i Fatmir Ljimaj, lider Inicijative za Kosovo.

  „Svima je jasno da odluka Ustavnog suda predstavlja novi pravno-politički trenutak na Kosovu na koji svi treba da reagujemo. Prvi korak tog reagovanja treba da bude ostavka vlade jer je dokazano da je prekršila Ustav što je prvi korak za izlazak iz vellike krize koja je zahvatila čitavo Kosovo“, rekao je Ljimaj.

  On je dodao da je svaki pokušaj da se nastavi sa implementacijom sporazuma apsurdan i da ova vlada više ne uživa nikakav autoritet da vodi bilo šta i da „zbog toga treba da otvori prostor izborima“.

  „Ukoliko budu koristili dvostruke standarde, to će samo produbiti krizu“, poručio je Ljimaj.

  S druge strane i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar pozvao je kosovske vlasti da što pre pripreme Statut ZSO.

  Žbogar je poručio da očekuje i da sve strane poštuju odluku Ustavnog suda o formiranju ZSO.

  I Ambasada SAD na Kosovu je pozvala vlast i opoziciju da poštuju odluku Ustavnog suda o formiranju ZSO.

  „Skrećemo pažnju da Ustavni sud jasno kaže da je Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom biti formirana u skladu sa ustavom i zakonima Kosova“, navodi se u saopštenju američke ambasade u prištini, preneo je prištinski dnevnik „Zeri“.

  Predviđeno je da ovaj sporazum bude ratifikovan u Skupštini i da će predsednica Atifete Jahjada izdati ukaz o njnom formiranju.

  Foto TANJUG/S. Radovanović, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com