• Društvo

  Вода за пиће у Параћину беспрекорног квалитета упркос великом мањку запослених у „Водоводу“

  Редакција НовостиДана.рс је имала амбициозну замисао да читаоцима у Параћину представи квалитет ваздуха који дишу, квалитет хране коју једу и квалитет воде коју пију у опширној серији текстова. За наведено је тражена подршка, наравно, од Општине Параћин.

  Подршка локалне самоуправе није изостала, али не у мери која би одговарала нашим грандиозним замислима. Добили смо подршку, сагласно могућностима Општине, довољну да макар начнемо поменуту тему.

  Пошто је познато да без воде нема живота, писаћемо о води за пиће у Параћину, а саговорници су нам руководиоци Јавног предузећа „Водовод“ Параћин: Небојша Симић, директор предузећа од 2016. године и Јасмина Дуловић, директор развоја. Наши домаћини имају богато искуство у комуналној делатности. Небојша Симић је био директор јавног предузећа и пре него што је дошао у „Водовод“, а Јасмина Дуловић, иначе дипломирани грађевински инжењер хидротехничког смера, је читав досадашњи радни век провела у овом јавном предузећу.

  Чиме се бави ЈП „Водовод“ Параћин, које производе и услуге нуди на тржишту?

  Бавимо се трима делатностима: производњом и дистрибуцијом воде за пиће, затим сакупљањем, одвођењем и пречишћавањем отпадне воде и изградњом водоводне и канализационе мреже.

  Све наведено обављамо једино на територији Општине Параћин.

  Колико радника упошљава ЈП „Водовод“ и каква је њихова структура? Којим средствима располаже и колики су његови производни капацитети?

  „Водовод“ сада запошљава само 49 радника. Кажем „само“ јер је 2013. године било 86 радника. Од када је уведена забрана запошљавања, нема пријема нових запослених, а запослени стално одлазе из предузећа, у пензију, код другог послодавца и из других разлога.

  Имамо велики мањак радника у односу на потребан број запослених, а у мањку су нам сва занимања. По критеријумима Европске уније, предузеће као наше би требало да има осам запослених на хиљаду прикључака на водоводну мрежу. Наше предузеће има око дванаест и по хиљада прикључака, па би требало да има стотинак запослених. Као што рекох, имамо мање од половине потребног броја запослених. Уколико урачунамо и то да се наведени европски критеријум односи на предузећа која само одржавају постојећу водоводну и канализациону мрежу, а да ми градимо и нове делове мреже, јасно је да је мањак броја радника огроман.

  Проблем је искључиво у забрани запошљавања у јавном сектору.

  И поред проблема с бројем и структуром запослених, трудимо се да задовољимо потребе наших корисника. Правовремено поправљамо кварове на водоводној мрежи и испоручујемо здраву воду за пиће. Нема опасности да снабдевање исправном водом за пиће у Параћину буде угрожено.

  Поседујемо одговарајући машински парк, возила и алате, као и информациони систем потребан да квалитетно обављамо своју делатност.

  Да ли је Параћин потпуно обухваћен водоводном и канализационом мрежом?

  Град Параћин је потпуно обухваћен водоводном и канализационом мрежом, али има примера да поједине куће немају прикључак на канализациону мрежу. Разлог је несавесност власника и корисника објеката.

  Како се водом снабдевају села у околини Параћина? Да ли у селима постоји канализациона мрежа?

  Од 35 села у Општини Параћин, у 23 постоји водоводна мрежа. Осталих дванаест села, махом западно од Велике Мораве, немају водоводну мрежу, али је у десет од тих села водом из водовода снабдевена сеоска школа. Два села нису повезана на водоводну мрежу. Завршен је нови резервоар изнад села Рашевица и управо се испробава. Врло брзо ће резервоар бити у функцији, тако да ће бити услова да сва села у Општини буду обухваћена водоводном мрежом. Укупна дужина водоводне мреже је око 250 километара.

  Канализациону мрежу има девет села у Општини. Укупна дужина канализационе мреже износи око 160 километара.

  Са којих изворишта се црпи вода за Параћински водовод?

  Највећим делом, вода у наш систем долази из изворишта „Света Петка“ у селу Извор, где се вода црпи са крашког врела. Извориште одржава наше предузеће, а вода се дели, тако да 60% одлази у Параћин, а 40% у Ћуприју.

  Поред тога, имамо и девет бунара које користимо као допунске изворе воде, преко лета, у време сушне сезоне. Још два бунара, изграђена уз помоћ Немачке развојне банке (KfW), биће у употреби током следећег месеца.

  Где се одливају отпадне воде из Параћина? Да ли у природу одлазе пречишћење или не?

  Отпадна вода из Параћина се прерађује у систему за пречишћавање и одлива се у Велику Мораву. Систем за пречишћавање је саграђен још 1986. године и захтева темељну реконструкцију.

  Да ли у Параћину и околини постоје јавне чесме и да ли је вода на њима исправна за пиће?

  Све јавне чесме у Параћину су прикључене на водоводну мрежу.

  Каквог је квалитета вода коју испоручује Параћински водовод? Да ли се дешавало да вода у водоводу није за пиће?

  Вода из нашег водовода је одличног квалитета, задовољава све критеријуме. Наша вода је беспрекорна, једна од најбољих у земљи, бољег укуса него вода која се продаје у флашама. Параћинци, у ствари, пију изворску воду која није прерађена, већ је једино хлорисана, што је законска обавеза.

  Дешава се да вода у нашем систему није потпуно исправна за пиће, и то искључиво у време отапања снега, када се јавља замућење на изворишту. И таква вода је потпуно употребљива за припрему хране и за одржавање хигијене. Претходне године, имали смо само шест налаза при којима је наша вода била неисправна за пиће, искључиво због замућења.

  Неисправних микробиолошких налаза је претходне године било само три, и то увек само на по једном месту где је узет узорак.

  Ко и како контролише квалитет воде у водоводу у Параћину?

  „Водовод“ нема своју лабораторију, те физичко-хемијску и микробиолошку исправност воде у Параћину контролише Завод за јавно здравље „Поморавље“ из Ћуприје. Два пута недељно се узимају по седам узорака ради контроле исправности воде, са места на почетку (на извориштима) и на свршетку тока воде (на местима за точење).

  Испитује се и квалитет отпадне воде.

  Да ли цена воде одговара њеном квалитету?

  Цена воде за пиће у Параћину је само 54,39 динара по метру кубном. И с тако ниском ценом, задовољавамо трошкове рада предузећа, тако да обезбеђујемо квалитетан рад водоводног система и снабдевање здравом водом за пиће.

  Тарифни модел се сваке године усаглашава с Немачком развојном банком, тако да је осигурана дугорочна одрживост система за водоснабдевање. Наши планови су усаглашени с Немачком развојном банком.

  Какве планове имате за будући развој?

  У оквиру програма 5 Немачке развојне банке, у току је замена главног водовода у дужини од 9,7 километара од изворишта до резервоара на Карађорђевом брду. У поменутом програму се налази и реконструкција дела градске водоводне мреже изграђене од азбестних цеви, изградња нових бунара и осавремињавање информационог система. Осавремењени информациони систем ће омогућити аутоматско праћење и управљање водоводним системом, укључујући и бунаре и пумпне станице.

   

  Параћин, мај 2020. године

   

   

  Драгана Костић

   

   

  Овај текст је објављен у оквиру медијског пројекта „Какав ваздух дишемо, шта једемо и пијемо?“, који суфинансира Општина Параћин.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com