• Gradovi

  Vodja Hamasa: Postignut dogovor s rivalskim Fatahom

  Glavni vodja palestinskog islamskog ekstremističkog pokreta Hamas Ismail Hanije izjavio je danas da je na pregovorima kojima je posredovao Egipat postignut sporazum s rivalskim Fatahom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa o uslovima za kontrolu pojasa Gaze.

  Hanije je najavio da će detalji biti objavljeni u Kairu kasnije danas.

  Hamas vlada pojasom Gaze više od jedne decenije pošto su silom preuzeli kontrolu od snaga lojalnih umerenijem, sekularnom Fatahu. To je dovelo da parališuće teritorijalne i političke podele Palestinaca. Abas je vladao u autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

  Zvaničnici Hamasa i Fataha dva dana su pregovarali u Kairu o povratku Abasove Palestinske uprave u Gazu.

  Prethodne nedelje je u gradu Gazi održana sednica palestinske vlade kojom je predsedavao palestinski premijer Rami Hamdalah, prva od 2014. godine. Svi dosadašnji pokušaji pomirenja te dve najveće palestinske frakcije od 2007. godine nisu urodili plodom.

  Glavni kamen spoticanja uključuje kontrolu nad arsenalom oružja vojnog krila Hamasa, koji je tri puta ratovao protiv Izraela, i sudbinu hiljada Hamasovih javnih službenika.

  Zvaničnici upoznati s pregovorima vodjenim iza zatvorenih vrata najavili su da bi Abas mogao posetiti pojas Gaze u narednim nedeljama, prvi put posle jedne decenije.

  Očekuje se da na osnovu dogovora, koji je označen kao preliminarni, Hamas preda odgovornost za kontrolu Gaze vladi Hamdalaha sa Zapadne obale. Dve strane su se dogovorile da osnuju komitete koji će razraditi detalje, mada je takav mehanizam ranije brzo vodio do zastoja.

  Jedan komitet će u roku od četiri meseca odlučiti ko će medju hiljadama Hamasovih državnih službenika moći da udje u novu vladu. Drugi komitet će objediniti oko 3.000 ljudi lojalnih Palestinskoj upravi u policijske snage kojima rukovodi Hamas.

  Pregovarači su se takodje dogovorili da se kontrola graničnog prelaza s Egiptom preda vladi Hamdalaha, rekao je anonimni visoki zvaničnik Hamasa pre zvanične objave. On je takodje rekao da je dogovoreno da bi prelaz mogli nadgledaju evropski posmatrači.

  Ako prelaz Rafa, glavna kapija koja vodi u svet Palestince iz pojasa Gaze bude otvorena, to će značiti kraj granične blokade te teritorije s dva miliona stanovnika. Od 2007. godine Egipat je otvarao taj prelaz samo povremeno.

  Hamas, Fatah i manje palestinske frakcije sastaće se početkom narednog meseca da razmatraju druga pitanja vezana za pomirenje, uključujući parlamentarne i predsedničke izbore kojih dugo nije bilo

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com