Novosti online

Војномедицинска академија обележила 172 године рада

Доделом признања најистакнутијим појединцима и организационим јединицама Војномедицинска академија јуче је обележила дан установе и 172 године постојања.

Свечаности у Дому војске присуствовали су Томислав Николић, председник Србије, генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба ВС, министри Јадранка Јоксимовић и Жељко Сертић, црквени великодостојници, лекари, личности из културног и јавног живота.

ВМА је модерна установа, која у свом саставу има 27 клиника, 17 института, хитну помоћ, хипербаричну комору, клиничку фармакологију, центар за контролу тровања, поликлинику и располаже са 25 операционих и седам хируршких сала.

Све се може успорити или чак зауставити, осим болести, истакао је пуковник професор др Драган Динчић, заменик начелника ВМА, и додао да здравље морамо да ценимо барем онолико колико ценимо живот.

– Прошле године је промовисана прва генерација потпоручника санитетске службе који су будућност којој се сви радују, млади људи који су свесни да је знање моћ – додао је др Динчић.

На скупу је објашњено да ова кућа има 1.200 постеља и да се овде годишње хоспитализује око 35.000 пацијената, обави око 20.000 хируршких интервенција и више од пола милиона специјалистичких прегледа.

– Мало држава може да се похвали овако дугом и богатом традицијом. Данас је ВМА савремена установа која континуирано уводи нове методе дијагностике и лечења. Министарство одбране ће наставити да помаже и подржава ову установу, како у квалитетном опремању савременим средствима тако и у школовању и усавршавању кадрова – нагласио је Ненад Нерић, државни секретар Министарства одбране.

Мира Антуновић преузима награду Сектору за фармацију ВМА (Фото М.Величковић)

Овом приликом Клиника за неурологију је добила награду за најбољу јединицу ВМА, а примио ју је начелник пуковник др Ранко Раичевић, а признање је уручено и Сектору за фармацију ВМА, који је преузела Мира Антуновић.

– Ово је награда целог колектива којим руководим јер без рада свих запослених не би било ни ове награде. Ми имамо тесну сарадњу са неуролошком зајендицом у Србији и са другим клиникама за неурологију у земљи, посебно са оном у Клиничком центру Србије. Годишње имамо између 1.800 и 2.000 лежећих пацијената и више десетина хиљада амбулантних прегледа – каже др Ранко Раичевић.

Медаље „Др Владан Ђорђевић” за најбоље хирурге уручене су генерал-мајору у пензији Владиславу Степићу и академику професору др Радоју Чоловићу. За најбољег аутора „Војносанитетског прегледа” проглашен је Небојша Крунић, а за рецензента Слободан Обрадовић.

ВМА је основана 2. марта 1844. указом кнеза Александра Карађорђевића, као прва централна војна болница.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh