• Novosti online

  Vojska uhapsila predsednika Sudana Omara el Bašira i preuzela vlast na dve godine

  Sudanska vojska je zbacila i uhapsila dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara el Bašira i preuzela kontrolu nad zemljom za naredne dve godine, saopštio je ministar odbrane Avad Mohamed Ibn Ouf.

  Posle jutros najavljenog „važnog saopštenja“, Ouf se pojavio na državnoj televiziji u uniformi i rekao da će „slobodni i pošteni izbori“ u Sudanu biti održani za dve godine.

  Ouf je naveo da je vojska uvela vanredno stanje za naredna tri meseca, da je suspendovala ustav, zatvorila granice i vazušni prostor zemlje.

  U naredne dve godine zemljom će upravljati prelazni vojni savet, kazao je i dodao da je vlada raspuštena i da je uveden policijski čas tokom noći.

  Bašir, koji je na vlasti bio 30 godina, poslednjih gotovo četiri meseca bio je suočen s masovnim demonstracijama na kojima je tražena njegova ostavka.

  Nakon jutrošnjih nagoveštaja da će ga vojska zbaciti s vlasti, desetine hiljada gradjana uputile su se u centar glavnog grada Kartuma, slaveći.

  Pre nego što je Ouf objavio da je vojska preuzela kontrolu u zemlji, organizatori protesta su saopštili da neće podržati vojni udar i da žele civilnu prelaznu vladu posle smene Bašira.

  Naveli su i da razgovaraju s vojnim vrhom o formiranju prelazne vlade.

  Vest o uklanjanju Bašira s vlasti usledila je nešto više od nedelju dana pošto je predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika, suočen sa sličnim protestima, podneo ostavku posle 20 godina na vlasti.

  Masovni protesti u Alžiru i Sudanu podsećaju na pobune u nekoliko arapskih država 2011. godine, poznate kao Arapsko proleće, koje su dovele do zbacivanja lidera Tunisa, Libije, Egipta i Jemena.

  Protesti u Sudanu počeli su u decembru zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji, ali su se brzo pretvorili u izraz opšteg nezadovoljstva Baširovom vladavinom. Novu snagu dobili su prošle nedelje posle ostavke Buteflike.

  Kada je došlo do povećanja broja učesnika protesta, vlada je odgovorila represijom. Bezbednosne snage su od subote više puta pokušale da razbiju proteste, a u nasilju su poginule najmanje 22 osobe.
  Beta
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com