Ekonomija

Војвођанске општине по мери привреде двоструко успешније у привлачењу инвестиција од конкуренције

 

Нови Сад, 19. април 2018. – Свака пета општина у Војводини привукла је у протеклих пет година више од 10 инвестиција, а још четвртина између четири и 10, по чему одскачу у односу на просек целе земље, али је неопходно да унапреде сарадњу с привредом и да ојачају улогу канцеларија за локални економски развој у планирању мера за привлачење улагања, показало је истраживање НАЛЕД-а.

Војвођански градови и општине настоје да системски приступају економском развоју, чак 97% има дугорочну стратегију развоја и определило се за подстицање инвестиција у пољопривреду, машинску и текстилну индустрију, као и угоститељство. Добра вест је и да је 89% општина формирало канцеларије за ЛЕР, али њихов значај у локалној управи није довољно истакнут. С друге стране, готово половина није оформила привредни савет, у оквиру којег би заједно с привредом тражили решења за унапређење услова за пословање с обзиром на то да су локалне компаније њихови најбољи промотери.

– Потенцијали Војводине су неупоредиво већи од степена њихове искоришћености, али и од перцепције коју о њима имају потенцијални инвеститори и то желимо да мењамо и већ смо почели стављајући међу приоритете подршку развоју свих делова покрајине – изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић на свечаном догађају поводом завршетка пројекта, који су реализовали НАЛЕД и Покрајински секретаријат за регионални развој, међународну сарадњу и локалну самоуправу.

Пројекат је предвидео промоцију развојних потенцијала Војводине, а у фокус ставља значај секторског приступа у привлачењу инвеститора, као и јачање структура у локалној администрацији за бављење тим послом, у чему може да им помогне Програм цертификације општина по мери привреде у југоисточној Европи (БФЦ СЕЕ). Од 83% војвођанских општина које познају овај програм, све су истакле да би било веома корисно или донекле корисно да уђу у процес цертификације.

– Војводина, Срем и локалне самоуправе попут Сремске Митровице, Инђије, Зрењанина, Сомбора, Панчева, Руме и Старе Пазове годинама уназад су позиционирани међу 10 најбољих европских региона и градова за инвестирање на листи Фајненшел Тајмса.

Заједничко им је да су прошли БФЦ СЕЕ програм који спроводе НАЛЕД и партнерске институције у Хрватској, БиХ, Македонији и Црној Гори – истакла је чланица УО НАЛЕД-а и директорка компаније Горење Београд Станка Пејановић.

Према њеним речима, БФЦ СЕЕ програм је инструмент за унапређења рада локалне администрације у циљу стварања услова за пословање привреде и привлачење инвестиција у складу са најбољим међународним праксама. Акценат ставља на системски приступ том послу кроз испуњавање низа критеријума, од усвајања стратегије развоја, формирања канцеларије за ЛЕР и привредног савета до пружања ефикасних услуга и ажурних информација инвеститорима.

Бројке показују да су цертификоване војвођанске самоуправе у просеку привукле седам инвестиција, а нецертификоване тек 3,3. У прошлој години добиле су четири или више писама о заинтересованости инвеститора што је случај тек у трећини општина које не поседују цертификат.

Искуства са цертификацијом на скупу су представили челници Новог Сада, Сомбора и Руме који су свој потенцијал препознали у ИТ, пољопривреди и аутомобилској индустрији. Захваљујући пројекту, улаз у њихове градове, као и локације код аеродрома „Никола Тесла“ и дуж аутопута Нови Сад-Београд красиће табле које промовишу Војводину и ове три локалне самоуправе као средине по мери привреде.

Н.П.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh