Gradovi

Volstrit DŽornal: Jahu otpušta 15 odsto zaposlenih

VAŠINGTON – Američki internet gigant Jahu (Yahoo) će danas najaviti ukidanje 1.600 radnih mesta, ili 15 odsto ukupnog broja zaposlenih, na prezentaciji kvartalnih poslovnih rezultata, piše američki list Volstrit DŽornal.

Plan rezanja troškova i otpuštanja će predstaviti generalna direktorka Jahua Marisa Majer, u trenutku kada ključni investitori Jahua vrše ogroman pritisak na odbor direktora da napravi izmene u rukovodstvu.

Hedž fond Starbord veliju, kao važan akcionar Jahua, saopštio je prošlog meseca da su investitori izgleda „izgubili poverenje u rukovodstvo i u upravni odbor“, pošto kompanija nije uspela da napravi zaokret u ključnoj internet delatnosti Jahua.

U pismu upućenom upravnom odboru, Starbord je naveo da Jahu mora da proda svoju osnovnu delatnost drugim investitorima, kao i da su potrebne značajne izmene.

Telekomunikacioni div Verajzon već je ranije poručio da je zainteresovan za kupovinu Jahua, a mogući su i drugi potencijalni kupci – neke medijske kompanije ili privatni investicioni fondovi.

Jahu je polovinom prošle godine zapošljavao 11.000 ljudi, dok je na kraju 2014. godine imao 12.500 zaposlenih.

Zbog povećane konkurencije u liku Gugla i Fejsbuka, Jahu ne uspeva da proširi svoje internetsko poslovanje, niti da značajnije poveća prihode od oglašavanja. Zato je u proteklih godinu dana, akcija Jahua izgubila oko trećinu svoje vrednosti, navodi njujorški finansijski list.

AP Photo/Julie Jacobson, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh