• Svetske Novosti

  VP: Ruski hakeri prodrli u električni sistem SAD

  VAŠINGTON – Šifra povezana sa ruskim hakerskim napadima otkrivena je u Vermontu, i može ukazati na ranjivost američkog električnog sistema, piše danas Vašington post, a prenosi AFP.

  Šifra otkrivena u sistemu te severoistočne američke države nije poremetila rad sistema, saopštili su zvaničnici SAD i dodali da je šifra poznata pod nazivom „Grizlijeva stepa“.

  O tom otkriću obaveštena je vlada, a to se desilo zahvaljujući pronalasku virusa u laptopu koji nije bio direktno povezan sa električnim sistemom, zbog čega je izolovan.

  Kako se navodi, zvaničnici još nisu otkrili zašto su Rusi napali baš taj sistem, ali moguće je da se radi o probi kojom su Rusi hteli da provere koliko mogu da prodru dalje u druge sisteme.

  U decembru 2015. zapadna Ukrajina je ostala bez struje zahvaljujući sajber napadu, za koji su okrivljeni Rusi, a u ovonedeljnom izveštaju američkih vlasti je navedeno da su ruske obaveštajne agencije u prethodne dve godine „gađale“ mejlove demokrata virusima što se nastavilo i tokom predsedničkih izbora u novembru.

  www.freeimages.com/ Shamseer Sureash Kumar

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com