Gradovi

Vučević posetio najstariju Novosađanku,102-godišnju Ilonu

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, posetio Ilonu Kovač koja ima 102 godine i koja je po evidenciji Crvenog krsta Grada Novog Sada najstarija žena u Novom Sadu.

Ilona Kovač je rođena u oktobru 1914. godine, a priznanje kao najstarija Novosađanka dobila je 2015. godinu u tradicionalnoj manifestaciji „Sunčana jesen života“ koju već 30 godina organizuje Crveni krst Grada Novog Sada.

„Naši najstariji sugrađani su uzor svima nama. Oni su gradili našu zemlju, vaspitavali generacije, a zahvaljujući njihovom celoživotnom zalaganju postavljeni su temelji države u kojoj danas živimo“, rekao je Vučević tokom te posete, naglasivši da su stariji sugrađani i danas zaslužni za sve dobre rezultate koje je Srbija ostvarila u prethodnom periodu.

Vučević je istakao da su žene oduvek bile pokretačka snaga društva, a to, kako je rekao, dokazuju i naše najstarije sugrađanke.

„Danas imam čast da razgovaram sa najstarijom žiteljkom Novog Sada i moram da priznam da osećam veliko poštovanje i divljenje prema ovoj dami, majci, baki i prabaki, koja i dalje veruje u bolje sutra i pruža nadu svima nama da se sa optimizmom može živeti dugo i srećno“, rekao je Vučević.

Ilona Kovač rođena je 15. oktobra 1914. godine u Bačkoj Topoli. U Novi Sad je došla kada je imala 19 godina zbog zaposlenja. Učila je krojački zanat i to joj je bio hobi, a radila je kao tkalja. Ima dvoje dece, dvoje unučadi i četvoro praunučadi.

Ona kaže da ne spava dugo, pazi na ishranu, sluša savete lekara, a lekove pije samo kada mora. Veoma voli ruže, a i dalje održava punu baštu tog cveca. U penziji je i, kako je rekla, uživa u svom skromnom domu gde joj u svakodnevnim obavezama mnogo pomaže sin koji živi sa njom.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh