Novosti online

Вучић: Ако је Карађорђе био слобода, Милош је био држава

КРАГУЈЕВАЦ – Ако је Кајарђорђе био слобода, Милош Обреновић је био држава, на Карађорђу само научилин шта је етика, на Милошу шта је политика, рекао је данас у беседи поводом празника Сретење премијер Александар Вучић.

„Карађорђе је поступао херојски, Милош историјски, па ако се морало радио је и испод личног и народног достојанства, али народ Србије и Србија су увек у тим ситуацијама били на добитку”, приметило је Вучић у обраћању на свечаној академији поводом Стерења у Крагујевцу.

Објашњавајући како је поступао Милош Обреновић, навео је да се трудио да увек народ што дуже држи у миру, те да је лукавтсвом добијао уступке за свој народ и државу.

„Избегавао је битку с царским војскама кад год је могао, није желео да дозволи борбе које би донеле поразе народу, имао је урођену спопсобност оријентације, а сељачком лукавошћу, мудрошћу и бригом за Србију успевао је зе,љу да сачува”, поручио је премијер.

Приметивши да је непогрешиво знаоп кад треба попуштати, а кад затезати, окарактерисао је Молиша као рођеног вођу масе, правог народног трибуна.

„Био је аутократа, а то је несто у чему су Срби увек додатно претеривали. Птричало се о страшномј Милошу, чак је и он волео да се о њему тако прича, јер веровао је да само ако се народ држи у стези народ може много да се постигне”, навео је Вучић оценивши да је, кад је дошло време да се доноси устав и тадашњи владар Србије донео и једну револуционарну одлуку – бирајући између племства и раје одлучио је да спахилуци треба да припадну онима који на земљи раде.

А Сретењски устав, додао је, као модеран евроспки акт, делимично је ограничио књажеву власт. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh