Gradovi

Vučić, Cvijanović i Dodik obišli izložbu o Jasenovcu

DONJA GRADINA – Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Srpske Željka Cvijanović obišli su danas memorijalnu izložbu u spomen području Donja Gradina, povodom 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

Premijeri Srbije i RS i predsednik Srpske su na izložbi mogli da vide oznake koje su Srbi u pojedinim gradovima takozvane Nezavisne države Hrvatske morali da nose oko ruke, zatim oglase za popis Srba, pozive da se svi pravoslavci, bez obzira da li su i kad prešli u drugu veru, prijave radi evidencije u ustaško redarstvo.

Na izložbi je prikazan i oglas iz 17. jula 1941. godine na čijem zaglavlju stoji „Predmet: cigana popis“, kojim ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske traži od pripadnika romske nacionalnosti koji borave na području Zagreba da se prijave Redarstvenom ravnateljstvu.

Izloženo je i obaveštenje po kojem Jevreji moraju da nose oznaku na levoj strani grudi, a u protivnom će biti kažnjeni od 100 do 100.000 dinara ili zatvorom od deset dana do šest meseci.

U spomen području su izložene i fotografije tela ubijenih srpskih seljaka u selu Gudovac kod Bjelovara, kao i fotografije drvenog malja i specijalno izrađenog noža „Srbosjek“, kojim su ubijani logoraši koncentracionog logora Jasenovac.

Tu su i stotine fotografija jasenovačkih dokumenata koji svedoče o zločinima pod okriljem NDH-a.

Ceremonija obeležavanja 75 godina od formiranja koncentracionog logora u kojem su stradali Srbi, Jevreji i Romi biće održana kod spomenika „Topola užasa“, drveta na kojem su ustaše tokom Drugog svetskog rata vešale logoraše.

To drvo, koje se nalazi pored reke Save, iščupano je posle rata, da bi zatim od njega bio napravljen spomenik.

Na „Topoli užasa“ vidljiva su i oštećenja od metaka, ali i od vatre koja je nastala tokom oružanih sukoba 1995. godine na tom području.

Komemorativnom skupu prisustvuju i ministri u vladi Srbije Zlatibor Lončar, Vladan Vukosavljević, Mladen Šarčević, Nela Kuburović, Zoran Đorđević, Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Branislav Nedimović i Ana Brnabić.

Foto Tanjug/ R.Prelić

Preview

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

ZELJKA CVIJANOVIC, ALEKSANDAR VUCIC, MILORAD DODIK

Slide

ALEKSANDAR VUCIC, ZELJKA CVIJANOVIC, MILORAD DODIK

Slide

ALEKSANDAR VUCIC, ZELJKA CVIJANOVIC

Slide

ZELJKA CVIJANOVIC, ALEKSANDAR VUCIC, MILORAD DODIK

ALEKSANDAR VUCIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh