• Novosti online

  Vučić: Do rešenja za nastavak dijaloga u užem formatu uz posredstvo EU, Francuske i Nemačke

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zaključak samita u Berlinu da razgovori u vezi s kosovskim pitanjem budu nastavljeni u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske.

  „Suština je da ćemo pre samita u Poznanju u okviru Berlinskog procesa imati novi sastanak u Parizu, mislim 1. ili 2. jula, gde ćemo pokušati da pronadjemo rešenja za nastavak dijaloga“, rekao je Vučić novinarima po završetku samita.

  On je kazao da su Albanci danas imali stav da Srbija mora da prizna Kosovo, da neće biti nikakve autonomije za Srbe na Kosovu, da neće biti nikakve nove Republike Srpske, niti izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština.

  Vučić je kazao da Srbija danas nije imala nijedan uslov osim da budu povučene kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da su „neki drugi smatrali da je važnije od dijaloga da ostanu takse“.

  On je dodao da se u jednom danu videlo „sve ono što se krilo ispod žita“.

  „Danas smo mogli da vidimo ko u regionu ima kakav odnos prema Srbiji i Kosovu, iznenadili smo se oštrinom kojom su govorili Albanci sa Kosova. Iznenadili smo se oštrinom i žestinom napada kojom su govorili i protiv Republike Srpske, posebno u prvom obraćanju (predsedavajući Saveta ministara BiH Denis) Zvizdić“, rekao je Vučić.

  Kazao je da je reagovao na Zvizdićevo obraćanje i rekao da Republika Srpska „nije loša, već dejtonska tvorevina“.

  Predsednik Srbije je naveo da su predstavnici Slovenije i Hrvatske bili korektni i da „nema šta da im zameri“, kao ni predsedniku Crne Gore Milu Djukanoviću koji je, kako je rekao bio više nego korektan uprkos minimalnim neslaganjima i imajući u vidu da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

  Vučić je rekao da je srpska delegacija u Berlinu imala seriju teških sastanaka i izrazio zahvalnost na angažmanu organizatorima samita, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

  „Merkel i Makron su bili vrlo racionalni, odgovorno su se ponašali, pokušavali su da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu. Nije fer prema njima da pričamo ko su bili ti koji su sve odbijali“, naveo je predsednik Srbije.

  Vučić je rekao da ne zna da li će Merkel i Makron izaći sa nekim zaključcima samita i dodao da danas nije bilo nikakvog glasanja.

  Naveo je da su Makron i Merkel pokazali koliko žele stabilnost na Zapadnom Balkanu i da misli da su „razumeli koliko je teška situacija“ u tom regionu.

  Upitan da li su Merkel i Makron tražili ukidanje taksi od kosovskih predstavnika, Vučić je kazao da su „svi to tražili“ i dodao da su nemačka kancelarka i francuski predsednik „veoma posvećeni pronalaženju izlaza iz ćorsokaka“.

  Naveo je da bi voleo da je danas pokrenut dijalog, i da nije srećan zbog toga što ostaje status kvo, jer Srbija „u ovom trenutku nije imala partnera za odgovornu i ozbiljnu igru“.

  „Ja ne mislim da je propalo bilo šta, ali čuda se u životu ne dešavaju. Nalazimo se u teškoj situaciji, sam angažman Merkel i Makrona je veoma važan i pokazuje njihovu opredeljenost da čuvaju mir na Zapadnom Balkanu, a time i u Evropi“, dodao je Vučić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com