Politika

Vučić: Dobra vest, stižu nova radna mesta

vučić aleksandar premijer nemačkaFoto: Tanjug, Zoran Žestić

Vučić je danas otvorio konferenciju povodom prve sesije dijaloga u okviru nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, a prisustvovali su ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i funkcioner Nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Peter Filer.

Zajednička poruka je da je Srbiji neophodan razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i efikasnije pravosuđe i transparentnost u procesu javnih nabavki.

Najavljeno je da će Nemačka Srbiji pružiti punu podršku u daljim reformama.

Vučić je istakao da su za Srbiju prioriteti razvoj tržišta rada i obrazovanja.

„Mi nemamo dovoljno znanja, ni mogućnosti da to sprovedemo bez nemačke podrške“, kazao je Vučić i istakao da nije reč samo o finansijskoj podršci, već i o stručnosti.

Vučić je kazao da je u prošloj godini spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke bila 3,536 milijardi evra i da je to druga zemlja u ukupnoj razmeni Srbije sa svetom, ali da se približava prvom mestu.

On je ponovio da su nemačke investicije u Srbiji do sada iznosile 1,7 milijardi evra i da su nemačke kompanije zaposlile nesšto više od 30.000 radnika u Srbiji, a samo u poslednje tri godine više od 5.000 ljudi.

Vučić je dodao da je ova godina proglašena za godinu preduzetništva, za šta je opredeljeno 1,5 milijardi dinara, što je znatno više nego u 2015. godini, kada je bilo 550 miliona dinara.

Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je da od današnjeg susreta očekuje konkretne dogovore i agende za njihovu realizaciju.

On je istakao da je za Srbiju bitna i reforma kojom će se efikasnije boriti protiv korupcije, jer je to bitno za poslovni ambijent i dolazak novih investitora.

Funkcioner nemačkog ministarstava za ekonomsku saradnju i razvoj Peter Filer ocenio da se reforme u Srbiji kreću u dobrom pravcu i najavio podršku Nemačke u tom procesu.

U GODINAMA DINAMIČNOG RASTA

Za Srbiju je najznačajnije da uredi tržište rada i tržište obrazovanja, jer samo oni koji napreduju i uče imaju šansu za uspeh, a za to nemamo mogućnost bez pomoći Nemačke, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je poručio da Srbija ulazi u godine dinamičnog rasta, a da će javne finansije biti u boljem stanju.

Vučić je, na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, naveo da je MMF za ovu godinu prognozirao Srbiji rast od 1,75 odsto, dok vlada ocenjuje da će preći dva odsto.

U 2017, navodi premijer, MMF prognozira rast veći od dva odsto, a vlada veći od 2,5 odsto.

„Ulazimo u godine dinamičnog rasta“, poručio je on.

Govoreći o javnim finansijama, premijer je rekao da će one sasvim sigurno biti u boljem stanju nego ranije.

„To je potrebno da bismo zemlju izveli na pravi put“, poručio je Vučić.

„NEMCI DA NAM POGNU OKO OBRAZOVANJA“

Vučić je na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, konstatovao da Srbija mora još mnogo toga da uradi, pre svega u oblasti vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, kao i transparentnosti javnih nabavki.

Ipak, kako je istakao, za Srbiju najeći problem predstavlja uređenje tržišta rada i tržišta obrazovanja.

„Na te dve stvari moramo da radimo istovremeno u narednom periodu, a za koje nemamo ni dovoljno znanja ni mogućnosti bez nemačke podrške i pomoći, ne toliko u novcu, koliko u saznanjima koje treba da nam prenesu“, rekao je Vučić.

On je dodao da je naša zemlja zainteresovana da uči od 162 predstavnika Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koliko ih se nalazi u Srbiji.

„I bilo bi dobro kada bismo s tim mogli da nastavimo u većem obimu, jer samo oni koji napreduju i uče imaju šansu za uspeh“, zaključio je Vučić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh