• BG

  Вучић: Долазак Фолксвагена би подигао БДП за 12 одсто

  Председник Србије Александар Вучић каже да би долазак Фолксвагена у нашу земљу подигао бруто домаћи производ Србије за 12 одсто, преноси Танјуг.

  „Ако би Фолксваген дошао, са извозом од четири милијарде и шесто милиона евра, то би било 12 посто увећање БДП-а. Тиме у једној години, некумулативним сабирањем, стижете поједине земље за десет – десет и по година, пошто ће сад просечна стопа у ЕУ износити 1,1 одсто”, рекао је Вучић у емисији „Без устручавања” на Јутјуб каналу „Без Цензуре”.

  Тренутно су, како каже, у оптицају две могуће локације за Фолксваген – једна у централној Србији, а друга у Војводини.

  „Уколико би они евентуално дошли, то би све променило. Тада би наша стопа раста била драматично већа”, нагласио је председник.

  Каже и да је реално да стопа раста у овој години буде 3,5 одсто, а следеће 4,5 или 5,0 процената, и да ће Србија имати виши БДП од Бугарске, а да је Румунија имала нешто нижи раст од нас прошле године.

  „Али не можемо да се меримо са њима по том питању”, поручио је председник, додајући да смо, међутим, по платама већ негде изједначени са Бугарском, док смо по пензијама чак и испред.

  „Не мислим да је живот у Србији лошији него у Бугарској, али то није за поређење. Они су добили 40 милијарди евра директних пара из ЕУ. Ми, ако смо укупно добили милијарду евра са свим оним из фонда солидарности после поплава, где је било око 170 милиона. То су огромне разлике”, поручио је Вучић.

  Наглашава да се константно ради на повећању БДП-а, а у прилог томе наводи инвестиције, као што је отварање фабрике ЗФ у Панчеву за који дан, затим отварање фабрике Линглонг за годину дана у Зрењанину, компаније Минт у Лозници…

  „ЗФ биће чудо за Панчево. То је фабрика која је најважнији компоненташ у Немачкој, који сада хоће да ради код нас један R&D центар”, изјавио је Вучић.

  Председник очекује да би још једна велика компанија могла доћи у нашу земљу, а која би, како каже, драстично помогла подизању Баната.

  „Очекујем још једну велику компанију, нисам успео да доведем људе за чипове, али можда нешто слично дође поново у јужни Банат. Тиме бисмо Банат драматично подигли”, поручио је председник.

  Говорећи о повећању минималних зарада, Вучић је рекао да су на том плану предузете драстичне акције, и да је минимална плата данас 27.200 динара, док је пре шест година била 15.170 динара.

  „Када погледате у односу на евро то је негде око 43 посто више, са 161 на 232 евра”, изјавио је председник.

  То су, напомиње, озбиљна повећања, али то и даље није довољно, јер, како каже, минималне зараде и минималне пензије морају да буду више, и мора се обезбедити да просечна зарада буде 500 евра, у односу на 329 евра колико је износила када је он постао премијер.

  Подсетио је да су у време када је постао председник Владе, дотације из буџета за исплату пензија биле на нивоу од 61 – 62 посто, што, како каже, значи да смо из пензијско-инвалидског осигурања имали свега 38 – 39 посто.

  „То је потпуно нездрав систем. Данас је обрнуто, јер свега 30 – 31 посто узимамо из буџета. То вам говори колико је већа запосленост, колико више фабрика имамо и колико је цео систем здравији”, рекао је Вучић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com