Novosti online

Вучић: Хаг мора да поштује Србију

Премијер Александар Вучић рекао је да је непоштовање према Србији, које је исказано прекјуче у Хагу, на расправи поводом захтева за хапшење троје радикала, несхватљиво и недопустиво.

„Живот господина Здравка Толимира далеко је важнији од свих захтева Хашког трибунала и то је кључно питање, а не да ли је неко вршио утицај на сведоке”, додао је премијер, преноси Танјуг.

„Неко мора да нам пружи одговор на питање зашто је човек умро у притвору. Господо, господине Ори, и сви у Хашком трибуналу, научите да поштујете Републику Србију, а онда ћемо да наставимо разговоре у складу са законима Србије”, казао је Вучић, коментаришући прекјучерашњи однос према Саши Обрадовићу, нашем представнику на расправи.

Приметивши да је несхватљиво да до данас Влада Србије није добила одговор на захтев да се Толимир, који је преминуо у хашком притвору, пусти на лечење, Вучић је поручио да нико неће понижавати Србију, па ни Хашки трибунал.

У случају троје радикала које потражује трибунал, премијер је рекао да је реч о „малим” делима, за које су предвиђене казне од неколико месеци, јер то нису ратни злочини.

Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом, изјавио је да је Србија потпуно посвећена испуњавању обавеза према том суду, али да очекује минимум поштовања са друге стране, јавља Танјуг.

„Дуго се бавим проблемом Хашког трибунала и ово је први пут да се на овакав начин представници тог суда понашају према било којој страни у процесу. Било је периода када та сарадња није била на највишем нивоу, имали смо различита гледишта по различитим питањима, али овакав однос заиста никад није забележен”, рекао је Љајић.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ сматра да Србија треба да упути иницијативу Савету безбедности УН да се Хашки трибунал што пре укине, а сви преостали Срби којима се суди или издржавају казну, врате у Србију.

„Оно што се десило у судници Хашког трибунала превршило је сваку меру”, рекао је Шешељ.

Министар правде Никола Селаковић изјавио је да се „трибунал према нашем представнику понашао бахато и осионо и да није дао да се чује став Србије и то је велика срамота”. Селаковић је казао да ће Влада Србије упутити протестну ноту Хашком трибуналу због односа претресног већа према представнику Србије Саши Обрадовићу на расправи поводом захтева за хапшење троје радикала, Вјерице Радете, Петра Јојића и Јове Остојића.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh