Gradovi

Vučić i Kurc o ozbiljnosti migrantske krize

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija učestvovati u rešavanju migrantske krize, ali ne na štetu svoje ekonomije, a šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc ukazao da je njegova zemlja posebno pogođena tom krizom, jer je istovremeno i zemlja tranzita i krajnje destinacije.

Premijer Vučić je, na zajedničkoj pres konferenciji sa austrijskim ministrom, takođe istakao da bi voleo da se nađe sveobuhvatno evropsko rešenje za migrantsku krizu:

„Ali, plašim se da ga nećemo videti u skorije vreme“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija neće podizati zidove, ali da će umeti da zaštiti svoju granicu i istakao da postoje linije preko kojih neće preći, odnosno da neće dozvoliti da bude ekonomski ugrožena zbog migranata.

Navodeći da se u Austriji nalazi 90.000 izbeglica za koje ta država izdvaja dve milijarde evra, Vučić je rekao da tako nešto Srbija ne bi bila u stanju da uradi i „ne bi mogla da preživi“.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da učestvuje i u sistemu kvota, za šta nisu bile spremne mnoge druge evropske zemlje koje su imale novac i iz evropskih fondova.

„Postoje granice do kojih Srbija može da ide, ali i granice preko kojih Srbija ne može dozvoliti da se ide jer bi onemogućile dalji ekonomski razvoj“, rekao je Vučić.

Upitan da li će Srbija poslati dodatnu podršku na makedonsko-grčku granicu, Vučić je rekao da je Srbija spremna da to uradi, ukoliko to zatraže makedonske kolege.

Vučić je rekao i da će Srbija umeti da zaštiti i svoju granicu sa Makedonijom.

Po pitanju izbegličke krize, Kurc je kazao da Austriju posebno pogađa ovaj problem jer nije samo tranzitna, već i zemlja destinacije, koja je prošle godine primila 90. 000 tražilaca azila.

„Ove godine ne možemo da primimo toliki broj, i zato je naša vlada ograničila prihvat izbeglica. To je odluka koju moramo doneti, ali smo svesni da može imati posledice po zemlje duž balkanske rute. Zato mi je bilo važno juče u BiH, ali i danas u Srbiji da informišem vlade da je moguće da dođe do promene situacije, ali i da smo spremni da podržimo vlade u cilju smanejnja talasa“, podvukao je Kurc.

Prema njegovim rečima zajednički cilj je svih da se smanji talas izbeglica.

„moramo preduzimati ancionalne mere, jer smo na to prinuđeni. Naš cilj nije da preduzimamo samo nacionalne mere već i da sarađujemo sa drugim zemljama. To bi rado činili sa Grčkom, ali ne možemo čekati da dođe do promene u toj zemlji i spremnsoti da joj se pomogne od strane EU kako treba“, podvukao je on.

Foto Tanjug, S. Ilić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh