• Ekonomija

  Vučić i novinari se provozali od Ljiga do Preljine

  vučić u autobusuFoto: Tanjug, Tanja Valič


  Premijer je prošao zajedno sa novinarima tim autoputem, a u autobusu su bili i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov.

  Vučić će, nakon obilaska prisustvovati probijanju desne cevi tunela „Savinac“ dužine 270 metara na Koridoru 11, u blizini Takova, čime je završeno probijanje svih tunela na deonici Ljig-Preljina.

  Leva cev Savinca u dužini od 270 metara je probijena u septembru 2015. godine, a radove izvodi domaće preduzeće Planum.

  Probijanjem tunela Savinac povezana je kompletna deonica u dužini od 40 kilometara. Ugovorena vrednost trunela Savinac je 9,85 miliona evra.

  Deonica Ljig – Preljina je duga oko 40 km i već je završeno oko 35 km autoputa, a zvanični rok za završetak autoputa od Ljiga do Preljine je 25. avgust 2016.

  Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata – pet tunela: Golubac, Veliki Kik, Savinac, Šarani i Brđani, kao i 66 mostovskih konstrukcija od koji je završeno 65.

  Nadvožnjaci su ukupne površine oko 60.000 metara kvadratnih, a tu se nalazi i 40 regulacija vodotokova sa delimičnim izmeštanjem korita reka u dužini oko 21,5 km.

  Takođe, 46 potpornih zidova ukupne dužine oko 6,1 km i 28 zaštitnih zidova od buke ukupne dužine oko 7,3 km.

  Glavni izvođač radova na toj deonici je firma Azvirt iz Azerbejdžan, a radovi vredni 308 miliona evra finansiraju se azerbejdžanskim kreditom od 300 miliona, dok je preostali novac obezbedila Srbija. Osim ove firme na toj deonici angažovana je 101 srpska firma u ulozi podizvođača dobavljača i kooperanata.

  Na trasi je predviđena izgradnja dve petlje: Takovo i Preljina, kao i tri odmorišta.

  Projektnu dokumentaciju izradili su Saobraćajni institut CIP za deonicu Takovo-Preljina i Institut za puteve za deonicu od Ljiga do Boljkovca i od Boljkovca do Takova.

  Na deonici Ljig – Preljina dnevno je na radovima angažovano oko 110 radnika.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com