• Gradovi

  Vučić i Radev za konačno pomirenje bugarskog i srpskog naroda

   

   

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da Srbija Bugarsku doživljava kao istinski prijateljsku zemlju, a Bugare kao istinski prijateljski narod, i rekao da će se založiti za poboljšanje položaja bugarske manjine u Srbiji.

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, Vučić je rekao da podržava inicijativu za „konačno pomirenje“ bugarskog i srpskog naroda.

  „Važno je da dodje do konačnog pomirenja i da sve što smo imali u prošlosti, pre 130 i pre 100 godina i u Drugom svetskom ratu, ostavimo iza sebe i da gledamo u budućnost jer mi jesmo prijateljski i bratski narodi“, kazao je Vučič, koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Bugarskoj.

  On je izrazio uverenje da će Bugarska i Srbija pronaći prave načine da obeleže stradanje i jednog i drugog naroda i da jedna drugoj pruže ruku koja će „ostati ispružena zauvek u budućnosti“.

  Predsednik Srbije rekao je da je Srbija spremna da preduzme konkretne korake za poboljšanje poloćaja bugarske manjine.

  „Mi smo potpuno spremni da razgovaramo o svemu kako da se pripadnici bugarske manjine u Srbiji osećaju bolje, kao kod svoje kuće“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna da uloži više novca u finansiranje medija na bugarskom jeziku.

  Vučić je kazao da je sa predsednikom Bugarske razgovarao „otvoreno i iskreno o svim pitanjima od interesa za dve zemlje i dva naroda“.

  On je rekao da ekonomski odnosi napreduju, a trgovinska razmena izmedju dve zemlje raste i da je prvi put dostigla milijardu dolara, pri čemu je izvoz Srbije u Bugarsku povećan za 53 odsto a Bugarske u Srbiju za 28 odsto.

  U razgovoru je bilo reči i o infrastrukturnom povezivanju, konkretno završetku autoputa do Sofije i reelektrifikaciji i modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, u šta će Srbija uložiti 270 miliona evra.

  Najavio je takodje da počinje izgradnju interkonektora izmedju Bugarske i Srbije i gasovoda izmedju Dimitrovgrada i Niša.

  Vučič je bugarskom predsedniku zahvalio na podršci Srbija na putu ka EU i dodao da je „2025. za Srbiju ambiciozan cilj, ali da će dati sve od sebe da on bude ispunjen.

  Radev: Argumenti Beograda o Kosovu pažljivo da se analiziraju

  Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je danas u Sofiji da treba pažljivo analizirati argumente Srbije o Kosovu.

  Radev je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da treba da se „traži mirno rešenje za sve probleme“.

  „Kada Srbija predstavi svoje argumente u tim pregovorima, te argumente treba pažljivo da analiziraju sve strane povezane s pregovorima“, rekao je Radev.

  Vučić je rekao da će Srbija dati sve od sebe da postigne kompromis oko Kosova jer je to najveća prepreka na putu ka Evropskoj uniji.

  „Za nas je to najveća i najteža prepreka na putu ka EU… Mi ćemo da nastavimo sa dijalogom, pokušavaćemo da dodjemo do kompromisa, daćemo sve od sebe da… i jedni i drugi da izgubimo po nešto, da podjednako budemo nezadovoljni kako bi se do rešenja došlo“, rekao je Vučić.

  On je dodao da se nada i veruje u kompromis jer bi u protivnom i Srbi i Albanci mnogo izgubili u budućnosti.

  Vučić je kazao da je zahvalan bugarskom predsedniku što je rekao da je važno sa se čuje glas Srbije i dodao da će i od predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera tražiti da „s vremena na vreme ne samo čuju, već da slušaju i ono što govori Srbija… jer samo na takav način može doći do rešenja i kompromisa“.

  „Želimo da postignemo kompromis a da li ćemo u tome uspeti ne zavisi uvek samo od nas, jer za svaki kompromis potrebne su najmanje saglasnost i volja dveju, a ponekad i više strana“, rekao je Vučić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com