• Politika

  Vučić ide u London, na skup o Siriji

  izbeglice,kaleFoto: AP Photo/Michel Spingler

  Konferenciju „Supporting Syria and the region 2016“ zajednički organizuju Velika Britanija, Nemačka, Kuvajt, Norveška i Ujedinjene nacije, s ciljem da prikupi što više novca koji je neophodan milionima ljudi čiji su životi ugroženi razornim građanskim ratom.

  Za decu Sirije 500.000 €

  Kako je nedavno rečeno Tanjugu u kabinetu premijera, Vučić je pozvan da učestvuje konferenciji u zajedničkom pismu britanskog premijera Dejvida Kamerona, nemačke kancelarke Angele Merkel, norveške premijerkse Erne Solberg i kuvajtskog šeika Sabaja al-Ahmeda al-Džabera a-Sabahija i generalnog sekretara UN Ban Ki-muna. S tim u vezi, Vlada Srbije je na sednici u subotu donela odluku da izdvoji 500.000 evra da se preko Unicefa dodeli za decu Sirije.

  Očekuje se da na konferenciji budu postavljeni ambiciozni ciljevi kada je reč o obrazovnim i ekonomskim mogućnostima, kako bi se pomoglo izbeglicama, ali i zemljama koje su im pružile utočiste.

  Konferencija, na kojoj se očekuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, američki predsednik Barak Obama, ruski predsednik Vladimir Putin i drugi, održava se u trenutku kada su u Beču počeli dugoočekivani pregovori između predstavnika sirijske vlade i dela opozicije, uz posredstvo izaslanika generalnog sekretara UN Stefana de Misture.

  Skup dolazi i u trenutku kada su u Evropi sve jači glasovi koji upozoravaju da, ukoliko se ubrzo ne pronađe neko rešenje za migrante, preti opasnost da bude ugrožen i sam opstanak EU.

  Pojedini lideri država-članica ističu da je za rešenje ostalo šest do osam nedelja, a zemlje koje su primile najviše izbeglica – Nemačka, Švedska i Austrija, uvode dodatne pogranične mere kako bi se kontrolisao priliv migranata.

  Nemačka kancelarka je pod posebnim pritiskom nemačke javnosti, opozicije, ali i koalicionih partnera, koji sa sve manje entuzijazma prihvataju njen otvoreni poziv izbeglicama izrečen letos na početku krize.

  U trenutku kada njenu politiku podržava samo 34 odsto građana, najmanje od 2002. godine, Merkelova poručuje da će se tražioci azila iz Sirije i Iraka vratiti u te zemlje kad se tamo okončaju konflikti, navodeći da se i 70 odsto onih koji su sa Balkana devedesetih godina izbegli u Nemačku vratilo kući.

  Istovremeno, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc kaže da je politika dobrodošlice bila greška.

  Konferencija će biti otvorena govorima koorganizatora, a potom će biti održava i plenarna sednica u dva dela.

  Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

  Premijer Srbije, čija je politika prema migrantima visoko ocenjena u međunarodnoj zajednici, poručio je nedavno u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu da evropska migratorna politika zahteva promene i da se još ne vidi jasno rešenje.

  Kriza u Siriji traje gotovo pet godina, u sukobima je poginulo, prema procenama UN, 250.000 ljudi, ranjeno 1,2 miliona.

  Humanitarna pomoć je potrebna za 13,5 miliona ljudi, gotovo polovina stanovništva je raseljena, samo u 2015. 1,2 miliona.

  Trenutno ima 4,2 milona sirijskih izbeglica.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com