• BG

  Вучић: Извршни органи решиће питање објекта на Копаонику

  Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће питање илегалног објекта у националном парку на Копаонику сасвим сигурно бити решено реаговањем извршних органа власти, а што се уклањања илегалних објеката у Херцеговачкој тиче – о томе, каже, морају да одлуче судске власти.

  Вучић је, након обиласка радова на пројекту Београд на води, на констатацију да су прошле три године и да су и даље непознате особе које су рушили објекте у Херцеговачкој улици, као и да је у том времену изградње илегални објекат у националном парку на Копаонику, и питање да ли то показује нефункционисање државе, рекао да ће извршни органи власти свакако решити питање објекта на Копаонику.

  „Препуцавање ко је надлежан а ко није, имамо случајева колико хоћете, али ће то питање свакако бити решено од стране извршних власти”, подвукао је он.

  Вучић је нагласио, да, што се питања рушења у Херцеговачкој тиче, то новинари треба да питају надлежне судске органе.

  „Не могу да се мешам у одлуке суда. Али, да не бих бежао од одговорности – мислим да је неупоредиво величанствено чудо које видимо, нови град који настаје у односу на оно што се догодило са рушењем барака, нелегалних објеката. Увек сам за то да правна држава функционише. Молим надлежне судске органе да то у складу са законом решавају”, истакао је он.

  Указао је да сада у Београду имамо променаду која је вероватно најлепша у Европи, додајући да ће сада бити посла око пречишћавања Саве и Дунава, јер држава жели да буду чисти као што је Дунав чист у Бечу.

  За то, како је објаснио, биће потребно три до четири године, али је сигурно, како каже, да ће се у томе успети у најлуксузнијем делу овог пројекта.

  „Сигуран сам да људи виде колико смо урадили. Сећам се када су нас неки критиковали да постоји само једна кафана и ништа више. Погледајте шта данас постоји. Постоји нешто што је на понос не само савком Београђанину, већ сваком ко долази у овај град. Бројке доказују да им се више допада ово од змијарника, ђубришта, и сметлишта”, рекао је он.

  Људи воле уређеност, када је нешто урбанистички и те како добро урађено и направљено, каже Вучић.

  „Ово је нешто што доноси будућност, нешто модерно, што људи могу да виде као мотив за опстанак”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

  Вучић: Београд је највеће градилиште у овом делу Европе

  Председник Александар Вучић обишао је данас радове на пројекту Београда на води, где је истакао да је то највеће градилиште у овом делу Европе, као и да ће тај и сви пројекти који се спроводе у престоници, допринети укупном развоју.

  Председник се новинарима обратио на крову зграде „Бела виста” у Београду на води, која ће, каже, у јуну бити усељена, јер је свих 228 станова продато.

  У згради поред, „Парк вју”, са 244 станова, готово све је продато, додао је Вучић.

  „Поносан сам на чињеницу да је ово највеће градилиште у овом делу Европе, 1.554 радника је данас овде. Поносан сам на све што се ради у Београду”, рекао је Вучић.

  Он је подвукао да је буџет града за 300 милиона већи, док је дефицит мањи.

  „Толико је Београд уређенији и лепши и толико су порасле потребе Београђана. Све ће то да допринесе укупном развоју економије, донеће новац, радна места, туристе”, рекао је Вучић.

  Председник је указао да је важно да Београд сваке године има све већи буџет, и истакао значај изградње метроа, јер, како каже, људи имају више стандард у престоници, што захтева и бољу инфратсруктуру.

  „Када говорите о гужвама, сваке године у Београду има 35.000 нових аутомобила. Просечна плата у Београду је виша од 600 евра, драматично већа него у неразвијенијим крајевима земље. Важно је да у складу са тим стандардом градимо инфраструктуру која то може да прихвати”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

  Нећемо дозволити насиље, институције ће реаговати

  Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да институције Србије неће дозволити насиље појединаца из опозиције који, како им се смањује број присталица, све чешће изазивају нереде и примењују насиље, већ ће морати да делују у складу са својим обавезама.

  Осврнувши се на јучерашњи покушај упада лидера Двери Бошка Обрадовића, његових и следбеника Драгана Ђиласа и Вука Јеремића у Стари двор, Вучић је рекао да је запрепашћен начином на којима су неки од њих покушали да оправдају јучерашње насиље.

  „Они су, кажу, хтели нешто да предају, али шта је ту радио Обрадовић јер он нема никакве везе са Скупштином града, а у крајњој линији ни са Београдом”, рекао је Вучић новинарима , након обиласка градилишта Београд на води.

  Председник је рекао да се поставља питање ко су они и ко им је дао право да могу било кога да блокирају, а о чему, како је рекао, постоји и тонски запис.

  „То што сам их ја пустио да ме блокирају, што сам хтео да будем стрпљив и да слушам увреде на свој рачун, то је зато што смо хтели да избегнемо насиље. Али, ко сте ви да блокирате било кога. То су радили још само Хитлерови нацисти. Нема нико права да било коме блокира слободу кретања која је Уставом загарантована”, рекао је председник.

  Они се, подсетио је, буне због свега што се у Београду гради, а у време док су, како је рекао, они били на власти у Београду је било 45 јавних градилишта, а сада их имамо преко хиљаду.

  Приметивши да је тешко објаснити гадости којима се они служе, Вучић се посебно осврнуо на понашање према жени од 70 година којој су, када се онесвестила, узвикивали: „Онесвести се, онесвести се….„.

  Упитан да коментарише увреде Обрадовића и његових следбеника на рачун новинара, председник је рекао да од примитивизма нико никога не може да заштити, али да може од физичког насиља.

  Вучић је поново коментарисао и претње једног одборника да ће ошамарити колегиницу, истакавши да се пита шта би урадио да је тако неко кренуо према његовој кћерки Милици.

  Ово што се сада у Београду дешава није се дешавало никада, овде су увек људи били џентлмени, рекао је он.

  Још су се, каже, дрзнули да окриве те жене да су им направиле замку и да су некога штитиле.

  Што се увреда на рачун новинара тиче, Вучић је рекао да се ту ништа не може, нажалост, али је уверен да грађани то препознају.

  Вучић је рекао и да је сигурно да ће институције Србије и Београда реаговати и да насиље неће бити дозвољено.

  Обрадовић и следбеници то називају пародијом, а истовремено покушавају да преко својих медија легализују насиље, истиче Вучић.

  Сигуран је да ће грађани препознати насиље и да у њему неће учествовати, а то се, истиче, показало већ синоћ у Зрењанину где је учествовало тек њих 110 на протесту опозиције, а у Сомбору 95.

  У свим другим градовима их је било значајно мање, рекао је Вучић и још једном позвао грађане да не учествују у насиљу, које организују лидери Савеза за Србију, преноси Танјуг.

  Ускоро „лекс специјалис” о проблему „швајцараца“

  Председник Александар Вучић најавио је да ће ускоро вероватно бити донет „лекс специјалис” за решавање проблема грађана задужених у швајцарским францима.

  „Ми ћемо вероватно ускоро ићи на један ‘лекс специјалис’, уколико успемо све да договоримо, а разговарамо са свима. Мислим да смо на веома добром путу да то једном за свагда затворимо”, рекао је Вучић и додао да су претходних дана, свакодневно, он и његови сарадници имали састанке са банкама, НБС, владом, удружењима задужених.

  „Мислим да ће све да буде завршено у данима и недељама пред нама”, рекао је Вучић новинарима приликом обиласка радова на Београду на води.

  Он је подвукао да ће се ићи на то да највећи део „иде” на терет банака, док ће је један део, иако не велики, свакако ићи на терет државе.

  Додао је да је сигуран да су људи задовољни разговорима са државом и бригом коју је држава показала, како би има помогла.

  Вучић је захвалио и банкама и Удружењу банака, који су, каже, разумели тежину проблема и напоре да се проблем на најбољи начин реши, преноси Танјуг.

  Вучић о Дачићу и Британији: Разумем, али морам другачије

  Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом реакције шефа српске дипломатије Ивице Дачића на британско упозорење својим грађанима да избегавају одлазак на север Косова, да разуме шта је желео да каже, али да због функције које обавља он мора другачије да се понаша.

  Дачић је, наиме, упозорио грађане Србије да не путују у ту земљу због велике политичке нестабилности и јер је тамо тренутно велики политички хаос.

  „Ивица Дачић зна можда нешто о изборима па рачуна да је популарно тако нешто рећи. Ја разумем да је желео да каже да такав однос британских власти није у реду. Ја то због своје функције коју обављам не могу да кажем. То што је рекао није мој одговор“; нагласио је Вучић.

  „Место на којем се налазим не омогућава ми да се понашам као неко ко је у опозицији. Разумем шта је желео да каже, али ја морам другачије а се понашам”, указао је Вучић, преноси Танјуг.

   

  Вучић: Олбрајт и Клинтон стварале су независно Косово

  Председник Србије Александар Вучић каже да га не чуди што су косовске власти позвале Медлин Олбрајт и Хилари Клинтон 12. јуна у Приштину, јер су оне стварале независно Косово, а против Србије и супротно међународном праву.

  Председник је нагласио да то данас види већина човечанства и многи у САД.

  Додаје да ће се Србија постарати да људи у Трамповој администрацији добро погледају ко је стварао такво Косово и да размисле о својим потезима у будућности.

  Подсећа да је Трампова администрација јавно критиковала то што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије.

  „ Морамо да признамо да су Американци говорили јавно против такси и вршили притисак на њих да их укину. Сигуран сам да када дође најтежи притисак Американаца да ће они (Приштина) морати да повуку таксе”, истакао је Вучић.

  Лист „Зери” је пре пар дана пренео да се у Приштини очекује долазак Хилари Клинтон и Медлин Олбрајт поводом обележавања 20. годишњице од агресије НАТО на Србију, која се на косовској територији обележава 12. јуна као годишњица ослобађања и уласка НАТО снага, преноси Танјуг.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com