• Gradovi

  Vučić: Mali izgledi za istorijsko rešenje s Albancima, ali treba pokušati (VIDEO)

   

  Vučić: Mali izgledi za istorijsko rešenje s Albancima, ali treba pokušati (VIDEO)
  Foto:European Council/Christos DOGAS

   

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u današnjoj rundi dijaloga Beograd-Priština vodjeni „otvoreni razgovori“ o primeni dosad postignutih dogovora i utanačeno je da se sprovede sporazum o pravosudju, ali se vidi da su mali izgledi za rešavanje dugoročnih istorijskih pitanja izmedju Srba i Albanaca.

  Vučić je posle susreta s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini rekao da i tu malu šansu za rešavanje srpsko-albanskog istorijskog pitanja treba iskoristiti i to je je i otvoreno u današnjoj rundi dijaloga.

  Srpski predsednik je rekao da bi, pored dogovora u dijalogu o pravosudju i mostu na Ibru do kraja godine, „trajnija rešenja“, o čemu je delegacija Srbije imala svoje zamisli, bila od velikog značaja za odnose dva naroda i razvoj i stabilnost celog regiona.

  To bi bilo od velike koristi za formiranje Zajednice srpskih opština, ali je konstatovano, naveo je Vučić, da s tim u vezi Priština nije načinila nikakav napredak.

  „Vidimo malu šansu za rešavanje istorijskog pitanja izmedju Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo, jer vredi probati zbog budućnosti“, stavio je do znanja srpski predsednik.

  Vučić je naveo da su na današnjem sastanku u Briselu razmotrena i pitanja vezana za razvoj i stanje prilika u celom regionu Balkana.

  On je rekao da je u susretu s Tačijem i visokom predstavnicom EU Mogerini otvorio pitanje hapšenja Srbina Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci na Kosovu, navodei da je to „vrhunac licemerja“ i da se tako nešto nije smelo dogoditi.

  „U pitanju je čovek koji ima tri ćerke i dva sina, koji je tamo išao mnogo puta i prijavio se na listu“, rekao je predsednik Srbije.

  Vučić je rekao da je „interesantno je da ga je prijavio komšija koji mu je uzurpirao i oduzeo imovinu, a prijavio ga je posle 18 godina, valjda plašeći se da će mu je tražiti nazad“.

  Predsednik je rekao da će Srbija pratiti sve što je vezano za „slučaj Mitrović“ i da se nada da će to biti brzo i povoljno rešeno.

  Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je da je danas u razgovoru s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, dogovoreno da se nastavi rad na novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine na „normalizaciji odnosa i pomirenju“.

  Posao na tome će se nastaviti idućih nedelja, navela je Mogerini i dodala da su se Vučić i Tači dogovorili da se sprovedu „konačni koraci“ za primenu dogovora o pravosudju koji je postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

  Dva predsednika su potvrdili da će dogovor o pravosudju biti u potpunosti primenjen do 17. oktobra, navodi se u saopštenju.

  „Na taj dan će sudije, tužioci i sudsko osoblje biti potpunosti uključeni u kosovsko pravosudje“, rekla je visoka predstavnica i navela da će „uključivanje sudskog osoblja omogućiti pravosudju da bude sprovedeno širom Kosova i posebno na području Mitrovice“.

  Visoka predstavnica EU je navela da pozdravlja nanova izraženu predanost dva predsednika tom procesu.

  Mogerini je rekla da su EU i ona lično u potpunosti opredeljeni za perspektivu ulaska u EU Srbije, Kosova i celog regiona, dodavši da je napredak dve strane na putu ka EU čvrsto vezan za napredak u dijalogu.

  Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da su dijalog Beograd-Priština i pomirenje jedini put za napredak obe strane ka Evropskoj uniji i da je nužan „konačni sporazum u dijalogu“ da bi se to postiglo.

  Tači je posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini rekao da je današnja runda dijaloga bila „značajna“ i da su razmotreni sledeći koraci „u novoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju“.

  On je rekao da su „dijalog i pomirenje jedini put za napredak dve zemlje“ i da veruje da će biti postignuti novi dogovori.

  „Obema stranama je nužan konačni sporazum da bi napredovale ka integraciji u Evropsku uniju“, naveo je on.

  Tači je potvrdio da je na sastanku dogovoreno da se do 17. oktobra u potpunosti sprovede i, kako je rekao, u kosovski sistema ugradi sporazum o pravosudju.

  „Mi smo dve suverene i susedske zemlje i nužno nam je da se taj proces završi što pre da bismo dobili konačni sporazum“, rekao je Tači i dodao da za to postoji snažna podršk Evropske unije i SAD.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com