Gradovi

Vučić: Milion evra za podršku ženskom preduzetništvu

KOVAČICA – Vlada će opredeliti milion evra za podršku ženskom preduzetništvu, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na okruglom stolu „Žensko preduzetništvo – potencijal za razvoj“ u Kovačici rekao da će vlada povećati podršku ženskom preduzetništvu sa 250.000 evra na milion evra, koje će ići preko Razvojne agencije Srbije u ovoj godini

„Molim dame da to dobro prihvate. To je značajna pomoć, koja može da pomogne onima koji žele da uzmu „startapove“, rekao je Vučić.

On je rekao da je dobra ideja da dame koje žele tu pomoć od države imaju prednost u odnosu na muškarce.

Vučić je rekao da su uvek žene tokom školovanja bile uspešnije, ali da se to nekako izgubi posle školovanja i da posle sve važne pozicije zauzimaju muškarci.

„To moramo da promenimo, Ne bih da podilazim ženama, nego da kvalitet treba da ispliva i da oni koji su bolji treba da budu isped“, rekao je Vučić.

Konstatujući da se nalazi na tribini na kojoj bi trebalo da čuje primedbe u vezi sa poslovnim ambijentom u Srbiji, premijer je primetio da se nijeda od učesnica nije žalila, iako je siguran da bi svaka od njih imala mnogo toga da kaže.

„Ovde ispred me je sačekalo oko 700-800 ljudi i kada se završilo samo je jedan muškarac došao da kuka, a žene nisu. I to pokazuje zašto će žene sve više da preuzimaju inicijativu i da imaju sve veći primat“, rekao je Vučić.

Mi smo naviknuti da plačemo i kukamo, i to nam je nacionalna osobina, rekao je premijer i zahvalio ženama što, kako je rekao, tako nešto ne rade.

On je dodao da kada žene učestvuju u poslovnoj utakmici, one podižu lestvicu, navodeći primer legendarnog ukrajinskog skakača s motkom Sergeja Bubku koji pritku podigne na šest metara i kada je ne preskoči, ostaje činjenica da je makar preskočio 5,80-5,90 metara.

„Kada bi ona bila na metar i po, i kada padnete, ništa niste postigli“, rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na predrasudu da su žene samo stub porodice, poručivši da osim te činjenice i toga da su nekada majke, ona zapravo imaju i svoje karijere i posao, „i da to nije napravljeno samo za muškarce“.

„O tome treba što više da se govori“, poručio je Vučić.

Premijer je, kako je rekao, primetio detalj da se žene uvek dobro informišu, navodeći primer propisa koji za zapošljavanje dvoje novozaposlenih vlasnici moraju da plate samo 16 odsto, a ne 60 odsto poreza i doprinosa.

„I pogledajte koliko se mali broj kompanija javio. Od njih procentualno više od 50 odsto vlasnici su žene, a ne muškarci, koji i dalje kukaju kako su preveliki doprinosi za novo zapošljavanje. Nisu ni pročitali da mogu da plaćaju poreze samo 16 odsto“, rekao je Vučić.

Vučih je ponovio da je u Srbiji veoma važan ukupan razvoj preduzetničkog duha, jer, kako je rekao, mnogi i dalje smatraju da žive u samoupravnom socijalizmu, u kojem će neko drugi da nam rešava probleme i da nam istovremeno da skupo plaćen posao dok ništa ne radimo.

„Ko to obećava, taj ne govori istinu. I zato je važno razvijati preduzetnički duh“, rekao je premijer.

Vučić je dodao i kako je od nekadašnjeg predsednika Izraela Šimona Peresa naučio da će ljudsko društvo u narednom periodu morati da usvoji filozofiju da se više radi u školama, a ne samo da se uči, kao i da stariji ljudi, osim što rade, moraju i da uče, kako bi išli u korak sa vremenom i tehnološkim dostignućima.

Upitan šta država može da učini da promoviše i zaštiti mala preduzeća, Vučić je rekao da to nije jednostavno pitanje.

„Nama se postavlja pitanje šta možemo da uradimo i kako domaćoj proizvodnji i uslugama obezbedimo prednost, pa i u tenderskim procedurama, što nije moguće po zakonu, ali i o načinu reklamiranja“, rekao je Vučić i dodao da Evropska unija reaguje na svako kršenje evropskih normi.

On je zamolio preduzetnice da pošalju svoje predloge kako bi država našla način da im pomogne.

„Treba da vidimo kako, pa makar pravili reklamu i preko onih medija koje država finansira“, rekao je Vučić.

Premijer je preduzetnicama čestitao sa zakašnjenjem 8. mart, i poželeo im da budu dominantnije na poslovnom tržštu, poručivši da će država pomoći koliko je to moguće.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh