• BG

  ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: МОРАМО ДА БУДЕМО РЕАЛНИ ПО ПИТАЊУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

  Vucic novostidana.rs– Kључна ствар која нас све време стопира је питање односа према Kосову и Метохији – рекао је  за ТВ Пинк председник Србије Александар Вучић и додао да има план, али да иницира широк друштвени дијалог о том питању јер жели да чује и шта други мисле.

  – Мислим да добро знам и историју и стварне односе. Шарл де Гол је рекао да без реалности политика нема никакву вредност – рекао је Вучић.

  – Kао што се уљуљкујемо увек да можемо да радимо мање, а да зарађујемо више, исто тако, објаснио је, по питању Kосова и Метохије волимо да мислимо да ће доћи нека власт, па ће то да реши. „Тако неки мисле да отерају и Србе из Грачанице по хрватском моделу. Неће моћи ни то, нити ми да било кога физички чистимо. То више није реално – казао је Вучић.

  Истакао је да бисмо имали снагу морамо бити реални, рационални и озбиљни.

  – „Kосово и Метохија је историјско питање, за које је тешко оптуживати било ког у прошлости. Сви су правили грешке, јер нико није желео рационални да сагледа ствари – рекао је он додајући да то не значи да признајемо Kосово.

  – Али, то тако не иде… Морамо бити реални, рационални и озбиљни. Питам људе, на пример, како ћемо имати српску власт у Малишеву и Штимљу? Највише волимо себе да лажемо – приметио је Вучић и указао да је реч о историјском питању, те тешко да можемо и Милошевића да кривимо за то.

  Вучић је подсетио да је на изборима добио подрšку 80 одсто Срба на Kосову.

  Kако је рекао, и Срби са Kосова знају да ми морамо бити реални, како би они остали у својим кућама – рекао је председник Србије.

  Подсетио је да је, историјски, проблем почео 1878, када је формирана Призренска лига, чији је основни циљ формирање Велике Албаније, те да Албанци 1946. године формирају трећу Призренску лигу у Њујорку, где је најјаче упориште албанске дијаспоре и од тада су нам, каже, нанели много штете.vucic– Неки ће рећи: „Ево га, хоће да призна независност Kосова“. Ако оставимо деци нерешено ово питање, опет ће наша деца да се бију, јер је питање да ли ће се решити за 10, 20 или 100 година. Морамо да поставимо ствари у реалне оквире. Шта можемо да остваримо, а шта не, али да не спречавамо будућност за нашу децу. Док то не решимо, имаћемо замрзнут конфликт и никада се нећемо из тога извући – рекао је Вучић.

  – Нека разговарају академици, црква, историчари, политичари и обични људи. „Ево отварамо дијалог и вечерас и разговараћу са свима који хоће – истакао је Вучић.

  Он је казао да добро зна стање на Kосову и Метохији, да добро познаје историју и стварне односе.

  Позвао је да се сагледа каква је наша реалност, подсећајући на историју албанског питања које датира још из 1878. године, када је формирана Призренска лига.

  Указао је да су Албанци пружали жесток отпор и после Другог светског рата, а да су трећу Призренску лигу формирали у Њујорку одакле лобирају за своју ствар.

  – Имали смо проблеме све време у току бивше Југославије. Никада нисмо, учили албански језик, као што и ретко учимо мађарски језик, јер смо себи дали за право да имамо империјалну свест. Нисмо се трудили да их разумемо и видимо шта желе да бисмо предвидели и разумели потезе, да бисмо били спремни и пружили опдговор, да не би било увек тенкова, јер ако доведу и они тенкове настаће велики проблем -, објаснио је.

  Vucic NOVOSTI DANA.RSПредседник Србије је рекао да је политика Србије политика слободе, независности и суверености и да сада размишља о наслеђу које ће оставити.

  Kако каже, личне амбиције нема, политички је реализовао све своје амбиције: „Немам за шта лично да се борим, морам да вратим народу за указано поврење“, а, наводи и да је оставио иза себе уређену касу, јавне финансије под контролом и смањени јавни дуг.

  – Огроман посао смо направили, драматично смањили незапосленост и поправили стање – рекао је.

  – Ово што смо сми урадили, спроведене реформе уз пад незапослености ће ући у уџбенике. Ми смо постали звезде ученика ММФ-а. Немамо проблема са курсом, инфлацијом, биће повећаване плате и пензије – рекао је Вучић.

  Такође, рекао је да је данас стање у трезору око 110 милијарди динара боље него планирано, што, каже, нико, па ни он сам, није очекивао.

  Сада се, додаје, поставља питање шта смо оставили деци и јесмо ли им решили један од кључних проблема, проблем Kосова и Метохије.

  „Волео бих да ми и опозиција каже шта је решење“

  Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је његова обавеза да позове све на разговор о Kосову и Метохији, те да жели да чује и мишљење опозиције и како би они решили тај проблем, јер не жели да прихвати да је одговорнији по том питању од њих.

  – Моја је обавеза да позовем све, јер увек постоји могућност да се чује паметна идеја, али и да грађани чују… Што се економије тиче, нисам чуо ништа четири године ниједну паметну реч или савет што се еко тиче. Ако сте га ви чули, кажите ми. Шта су смислили у ове четири године и урадили у 15 година.. Можда у вези са KиМ чујемо неко паметно решење – рекао је Вучић.

  Он је истакао да не жели да прихвати да је одговорнији од њих за дешавања на KиМ и у земљи, јер се у њихово време десио 17. март и противправно признавање Kосова и Метохије.

  – Али, нема проблема, ја сам крив. Али, дајте ми решење – рекао је Вучић.

  Волео би, понавља, да му кажу шта је решење.

  – Ја ћу да их саслушам и да им казем шта ја мислим. Не пре дијалога, нећу никоме ништа да намећем. Хоћу да видим шта можемо да направимо – рекао је Вучић.

  На констатацију да нико данас није одговорио на његов позив на дијалог, Вучић је рекао да нико није реаговао ни похвално, ни критички и нашалио се да је ‘била велика спарина и врућина, а сутра ће бити мало хладније, па ће да регују“.

  „Изабраћу наследника и он ће их такође побеђивати за добро Србије“

  Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не планира да на власти остане 20 година, али да намерава да за пар година изабере свог наследника који ће као он наставити да побеђује своје политичке противнике.

  – Склонићу се сам, они ме неће победити у наредних 20 година. Планирам да време на власти скратим за десет пута, али ћу изабрати наследника који ће такође наставити да их побеђује, тако да им се у политичком смислу не пише добро, али се пише добро Србији. Изабраћу некога ко ће бити одговоран, озбиљан ко добро зна шта је обавезност и одговорност у политици, неко ко ће све побеђивати за добробит Србије и њене деце – рекао је Вучић.

  „СНС ће се борити за власт у Београду“

  Вучић је изјавио и да ће се СНС борити за победу на предстојећим београдским изборима.

  – Борићемо се, не кажем да ћемо да победимо, али ћемо да се боримо – рекао је Вучић.

  Он је рекао да не очекује да ће избори у Београду бити одржани пре предвиђеног термина, јер како је оценио „Београд функционише боље него икада“.

  Вучић је рекао да градоначелник Београда Синиша Мали неће бити кандидат СНС-а за ту функцију.

  Избори у Београду требало би да буду одржани на пролеће идуће године.

  „Пенс ме није питао за Битићије“

  Председник Србије Александар Вучић претходно је истакао да је током посете САД водио добре разговоре за Србију и поручио да нису тачне спекулације да је у разговору са потпредседником Мајклом Пенсом случај Битићи био главна тема, додајући да тај случај није ни поменут.

  Он је рекао да је са Пенсом имао искрене разговоре, добар контакт, „успостављање међусобног поштовања и разумевања“.

  – Разговарали смо о томе како види решавање проблема на Балкану и у Србији – прецизирао је председник Србије и истакао да га амерички потпредседник није ни питао за случај браће Битићи, јер зна да је о томе већ разговарао са неким другим људима.

  Није, каже, наравно, тачно ни то да се презнојавао у тим разговорима, како су неки писали и лагали да је Пенс питао за случај Битићи.

  – „Он тај случај није ни поменуо – додао је Вучић рекавши да се ради о тешком злочину, који мора бити истражен.

  Осврнуо се и на изругивање појединих због информације да га је Пенс испратио до излаза.

  – „И са Бајденом сам имао раније пристојне односе, али није излазио да ме испрати. Пенс је желео тиме да покаже поштовање према Србији. Нажалост, у Србији један део људи не жели да разуме да је то поштовање према њима – казао је Вучић.

  „Са потпредседником САД о свим трусним подручјима на Балкану“

  Вучић је нагласио да је са потпредседником САД Мајком Пенсом отворено разговарао о Kосову и Метохији, као и о свим другим „трусним подручијима на Балкану“, па јеотворено разговарао о свим проблемима Србије.

  – Господин Пенс је желео да чује о нашим проблемима – рекао је Вучић.

  „Шта да ме пита Пенс, да ли сам палио амбасаде“

  Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су припадници америчке администрације у Вашингтону озбиљни људи, не лакрдијаши каквих има на политичкој сцени у Србији, те да га, наравно, нису питали да ли је учествовао у паљењу амбасада у Београду.

  – Шта да ме питају? Да ли сам палио амбасаде? Па они знају и ко је био тамо и ко је шта радио… – рекао је српски председник.

  Он је рекао да не би о „лакрдијашима“ попут Саше Јанковића и Саше Мирковића, али да хоће да подсети да је Борис Тадић, који је рекао да „Вучић није ништа урадио да то спречи“, тог дана, када је био митинг за Kосово и Метохију, „побегао у Румунију“.

  Вучић је то рекао одговарајући на питања на ТВ Пинк у вези разних писама, коментара и изјава пред његов пут у Вашингтон и састанак са америчким потпредседником Мајк Пенсом и другим високопозиционираним политичарима и људима у америчкој администрацији.

  Kако је рекао, тадашњи председник, Тадић, побегао је тога дана у Румунију да би се додворио западњацима, а он је, што се може видети и на телевизијским снимцима из тог времена, позивао људе да се повуку, истичући да се стране амбасаде и дипломате никако и никада не нападају.

  – За разлику од њега, ја тог дана нисам побегао у Румунију… Он је тамо отишао да се додвори западњацима. Ја сам био у Београду и то је ваљда мој грех. Он је рекао да Вучић није ништа урадио да то спречи, а постоји снимак где ја молим људе да се повуку – навео је Вучић.
  АМЕРИKА НИЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ Вучић у Белој кући разговарао са потпредседником САД Пенсом
  Председник Александар Вучић изјавио је после састанка са америчким потпредседником Мајком Пенсом да је веома задовољан садржајем разговора, тоном и начином комуникације, темама и сагласјем о већем броју тема о којима смо разговарали.
  Прочитајте још:
  Он је, каже, у складу са договорима које су имали и са Тадићем, и са Ракићем, и Kоштуницом, и Никитовићем, он и Николић позивали људе да дођу на протест, јер је реч о ужансо важној ствари за Србе, на миран протест и покажу шта мисле о томе.

  – Ако на све то додате и тандем Мирковић – Јанковић и неке друге, јасно вам је шта би било са Србијом када би је они водили… Али, народ о томе одлучује – додао је.

  Било је, каже, и Јеремићево писмо, као део тих настојања да покваре посету, иако се, наводи, не слабе позиције своје земље пред такве сусрете, а уследило је и писмо чланице босанског кокуса у Kонгресу, те ангажман албанског кокуса заједно са адвокатом породице Битићи.

  Нису они то, каже, радили да би срушили њега, већ тиме штете Србији а то се не ради, не ради се против своје земље.

  Вучић је додао да осећа одгворност за своју земљу и да брине о 7,3 милиона људи и да гледа каква нам је будићност, а за то су нам, истакао је, потребни и добри односи са САД.

  Наравно да има притисака, рекао је. Има ствари око којих се слажемо – пут ка Европи, трговинска размена, инвестиције…

  – Али, не слажемо се око Kосова и Метохије и гледамо како да имамо најмању могућу штету у тим односима – закључио је Вучић.

  „До краја године значајно повећање плата и пензија“

  Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће до краја године бити значајно повећане плате и пензије.

  – Биће повећаване плате стално, биће повећаване пензије. Дакле, ове године ће бити значајно повећавање плата и значајније повећање пензија него што је било претходних година – рекао је Вучић.

  Навео је да ће коначну одлуку о повећању донети Влада Србије и да за то има потенцијала због добрих резултата државне касе, истичући да је више пута о томе разговарао са премијерком Аном Брнабић.

  Вучић је рекао да за 60 одсто пензионера пензије нису никада смањиване.

  – Данас већ негде око 69 одсто пензионера има веће пензије него што је икада имало. Очекујем да то ускоро дође од нивоа преко 85-90 одсто – рекао је Вучић.

  „Италија једна од најважнијих земаља за нас“

  Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да сутра рано ујутро путује у посету Италији, једној од најважнијих земаља за нас.

  Он је, рекао да ће са председником и премијером Италије, Серђом Матарелом и Паолом Ђентилонијем, разговарати о билатералним односима, европском путу Србије и регионалним проблемима.

  Подсетио је да је Италија, поред Немачке, највећи инвеститор у Србији и једна од најважнијих земаља за нас.

  Kазао је да путује у посету на позив председника и премијера Италије, и да ће имати и доручак са представницима групе.

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Љубомир Костић

   25. јула 2017. at 20:22

   Да ли је реалност била линија Карловац – Карлобаг – Вировитица?

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com