• BG

  Вучић на конференцији „Градимо мостове – причамо о Европи“

  НОВИ САД – У Новом Саду је отворена међународна конференција „Причамо о Европи – градимо мостове”, у организацији немачке фондације Конрад Аденауер (КАС), уз учешће председника Србије Александра Вучића, који ће говорити на тему „Србија у Европи”.

  Конференција се први пут одржава на Западном Балкану и други пут изван Европске уније, са циљем да се укаже колико је значајна европска баштина у књижевности, уметности и дијалогу.

  На отварању је гудачки квартет „Мистик чело” одсвирао нумере „Свилен конац”, „Хајде Јано”…

  Директор фондације КАС у Србији Норберт Бекман Диркес је пожелео добродошлицу свим гостима, а посебно председнику Србије Александру Вучићу, истакавши да његово присуство потврђује добру сарадњу и везе Србије и Немачке.

  Навео је да је Нови Сад за изабран за место одржавања конференције јер је омладинска престоница Европе, млад град који има шта да покаже и каже, а 2021. године биће и европска престоница културе.

  „Нови Сад се развија брзо, а КАС је фондација која ради на унапређењу разумевања унутар Европе, а самим тим и на Балкану. А, где би човек могао боље да говори о култури и вредностима, него у парламенту. Овде сви седимо као у малом европском парламенту, јер говоримо различитим језицима”, приметио је Бекман Диркес.

  Он је истакао и да је Србија појам за суживот и различитост конфесија.

  Како је рекао, конференција се одржава у задњу из доба Баухауса, добром месту да се говори о историји и о будућности.

  „Имамо довољно повода да говоримо о Европи. А, причати о Европи је јако важан моменат. Оно што ми говоримо о Европи, то су вредности које заједно треба да разумемо и живимо. То је један од задатака манифестације. Ради се о Европи која именује различитости и чува их као благо”, поручио је Бекмен Диркес.

  Навео је да је наслов конференције „Градимо мостове – причамо о Европи” намерно изабран, јер нема ничег бољег него дискутовати о градњи мостове, и то баш у Новом Саду.

  Поред председника Вучића, на отварању конференције, о европским перспективама говориће председник Фондације Конрад Аденауер и некадашњи председник немачког Бундестага проф. др Норберт Ламерт.

  Гостима се обратио и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

  Идеја конференције је да се на једном месту окупе интелектуалце из области политике, новинарства, књижевности како би се приказало колико је значајна европска баштина књижевности, уметности и дијалога.

  Током наредна три дана у Новом Саду ће се дискутовати на бројне теме, међу којима су „Ко се плаши Немачке? Историја једног европског проблема”, „Колико сећање је потребно будућности?”, „Региони и нације – основни предуслови европске заједнице”, „Између Магреба и модерне: где се налази Београд”…

  Конференција траје до 6. јуна у Скупштини АП Војводине.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com