Gradovi

Vučić na Samitu, Li Kećang: Saradnja 16+1 čvrsta kao dijamant

Zajednička fotografija na Samitu 16 + 1

RIGA – U Rigi je danas otvoren dvodnevni Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), kojem je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer Kine Li Kećang ocenio je danas da je saradnja Kine i 16 zemalja CEE „črvsta i vredna kao dijamant“, te da je neophodno da zajedno rade i da idu prema istom cilju, a to je – zajednički rast.

On je, u govoru na otvaranju Samita, kazao da je Kini prioritet ekonomska saradnja sa zemljama CEE, a da rastući broj sesija od foruma do foruma prevazilazi broj 16+1, što dokazuje značaj ove ekonomske saradnje.

Li je, pokazujući rukom na logo ovogodišnjeg Samita, rekao da ga nacrtane linije asociraju na dijamant, što, primetio je, najbolje pokazuje koliko je vredna saradnja CEE i Kine.

On je naglasio da zemlje CEE i Kina čine zajedničke napore u korist svojih građana.

Saradnja Kine i CEE prevazilazi jedan region, dodao je Li i istakao da jeste Kina geografski udaljena, ali ne i tako daleka od ovog dela Evrope.

Poručio je da je saradnja sa zemljama CEE važna dimenzija saradnje Kine sa Evropom, kao i kooperacije Pekinga sa EU.

„Uvek smo podržavali integraciju Evrope i uvek želimo da vidimo ujedinjenu i prosperitetnu Evropu, zato je kineska saradnja sa evropskim zemljama, članicama EU bila uvek u okvirima sporazuma sa Briselom, poštujući evropska pravila“, objasnio je Li.

Saradnja Kine sa regionom CEE je u saglasnosti sa regionalnim integracijama i globalizacijom, što su, po njegovim recicma, trendovi koji postoje u svetu.

Saradnja Kine i CEE predstavlja posebnu vrednost u saradnji Kine sa Evropom, rekao je on, dodajući da ta saradnja nije usmerena ni protiv koga, te da je korisna i otvorena za sve.

Zbog toga, kako je naglasio, sve je više posmatrača na ovakvim samitima, što pokazuje da je saradnja Kine i CEE inkluzivna i otvorena, kao i da je otvorila brojne mogućnosti.

„Saradnja mora uvek slediti inovacije. Uveren sam da će saradnja 16 + 1 nastaviti da pokaže svoju snažnu vitalnost i vrednost poput dijamanta“, ukazao je Li.

On je podvukao značaj inovacija po kinesku privredu, jer su one dovele do preokreta i rasta kineske ekonomije.

Takođe je kazao da privreda Kine raste, kao i ekonomije zemlja CEE.

„Mi smo zemlje koje se najviše razvijaju i radimo sa zemljama u razvoju. Moramo da sarađujemo, guramo u istom pravcu i da imamo zajednički razvoj. Nadam se da će ovaj samit našu saradnju podići na sledeći nivo“, zaključio je Li.

Pored Srbije, među 16 zemalja CEEC koje su se pridružile inicijativi su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Prvi samit 16+1 održan je u Varšavi 2012. godine, na kom je tadašnji kineski premijer Ven Đabao najavio niz projekata za podsticanje saradnje, kreditnu liniju od 10 milijardi dolara, kao i osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine sa evropskim zemljama.

Drugi samit je održan u Bukureštu 2013. godine, dok je domaćin trećeg sastanka bio glavni grad Srbije, Beograd, u decembru 2014.

Na tom skupu, nazvanom „Beogradski susreti“, bilo je registrovano više od 6.500 učesnika, među kojima su bili predstavnici oko 500 kompanija, a u 17 delegacija zemalja učesnica bilo je vise od 400 zvaničnika iz zemalja Centralne i istočne Evrope i Kine.

To je bio jedan od najvećih događaja u novijoj istoriji Srbije, budući da, kako je tada ocenio i premijer Vučić, najmanje 35 do 40 godina nije bilo tako velikog skupa u našoj zemlji na kojem je bilo 16 premijera iz zemalja CEEC.

Pored toga, to je bilo prvi put posle 1986. godine da je kineski premijer došao u Beograd, što je pokazalo da i Srbija postaje važan činilac, ne samo u regionalnim, već i širim okvirima.

Prošlogodišnji, četvrti samit 16+1 održan je krajem novembra u kineskom gradu Sudžou. Delegaciju Srbije je, na poziv kineskog premijera Li Kećanga, predvodio premijer Vučić, koji je tom prilikom imao niz bitnih diplomatskih i ekonomskih sastanaka sa kineskim zvaničnicima, ali i liderima vlada zemalja iz regiona.

Tokom te posete, potpisano je niz sporazuma od značaja za infrastrukturu Srbije.

Preview

MARIS KUCINSKIS, ALEKSANDAR VUCIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

MARIS KUCINSKIS, ALEKSANDAR VUCIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

UCESNICI FORUMA

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

UCESNICI FORUMA

MARIS KUCINSKIS, ALEKSANDAR VUCIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh