• Gradovi

  Vučić najavio mogućnost da se dijalog sa Prištinom prenese na predsednički nivo

  Vucic novostidana.rsPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi jer se tako smanjuju tenzije i najavio mogućnost prenošenja pregovaračkog procesa na predsednički nivo.

  Vučić koji se sutra u Briselu, u prisustvu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, sastaje sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem rekao je za Sputnjik da ovoga puta neće biti precizno utvrdjenih tema već da će se pričati o tome kako vide Kosovo za godinu, pet, deset, 15 godina.

  „Sever Kosova ne može da bude ugrožen, ali razgovor je neophodan pre svega zbog našeg naroda na centralnom Kosovu, njegove egzistencije, sigurnosti i bezbednosti. Oni su u velikoj meri prepušteni sebi jer nemamo ni policijsku ni vojnu niti bilo kakvu drugu zaštitu za njih“, istakao je Vučić.

  Kako je naveo, Beograd kao i uvek, nastupa jasno, otvoreno i iskreno, u skladu sa ograničenjima koja se odnose na državne interese, dok su Albanci u prethodnom periodu promenili ponašanje.

  „Sve su počeli da tretiraju kao svoje unutrašnje pitanje i da nameću tezu da nemaju potrebe ni da pregovaraju sa Beogradom… A onda su shvatili da to tako ne može da funkcioniše“, rekao je predsednik Srbije.

  Na pitanje hoće li se pregovori i zvanično podići na predsednički nivo kako se najavljuje, Vučić je odgovorio da misli da će se to dogoditi. „Jer, ako Srbi sa KiM moraju da saradjuju i razgovaraju sa svima, pa i sa (Ramušem) Haradinajem, teško da neko može da natera Beograd da bude srećan i da sedne za sto sa nekim koga gonimo po poternicama za najteže moguće zločine“, ocenio je Vučić.

  On je istakao da je dijalog komplikovan proces ali da je bolje da se razgovara nego da ga nema i da će ukoliko Ramuš Haradinaj postane premijer Kosova, Srbi morati da „žive sa tom činjenicom“.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com