Novosti online

Вучић: Нема компримиса, Србија мора да иде у будућност

КОПАОНИК – Србија мора да иде у будућност, да буде на европском путу, као и да чува традиционална пријатељства, али јасан је пут и тип друштва којем желимо да припадамо, и ту нема компромиса и разговора, изајвио је данас премијер Александар Вучић.

„Рекао сам неколико пута, да као друштво не правимо компромисе са екстремизмом, јер 85 одсто је размена са Европском унијом и регионом. Ко мисли да прекидањем европског пута може добро да донесе, прави се само луд и жели да нанесе велику штету Србији”, оценио је Вучић у обраћању на Копаоник бизнис форуму.

Према његовим речима, пут лаких решења водио би Србију у амбис и зато нема никаквог компромис по питању политике идемо ли у будућност или се враћамо у прошлост, prenosi Tanjug.

„Нећу и не пада ми на памет да правим компромис”, поручио је премијер.

Вучић:Нисам сигуран ни сада да смо добро одлучили о Телекому
Премијер Александар Вучић изјавио је данас да није сигуран да је влада донела најбољу одлуку да не приватизује Телеком.„Да ли смо донели праву одлуку, уопште нисам сигуран. Биће да ни ја нисам имао довољно храбрости и одважности да утичем на све друге чиниоце у процесу одлучивања да наше решење буде другачије. Можда је у тој одлуци 50-50, можда је политички притисак и притисак целокупне јавности допринео да буде 51-49 да не продамо Телеком”, рекао је Вучић на Копаоник бизнис форуму.Вучић је рекао да било потребно да се уједињено иступи по том питању, а не да и они који се „тобож залажу” за продају Телекома „сете” да цена није била довољно висока.„А иначе су говорили да је страшна цена била 2011. године, кад смо добијали 1,1 милијарду евра, а онда су се сетили да ни две милијарде није довољно за седам посто више, али то је Србија”, рекао је Вучић.Он је навео да није сигуран да ли треба да се каје због те одлуке или не, али да свакако нема повратка назад.

Он је посебно захвалио оном, како је рекао, малом броју људи, који су подржали тешке реформе, и поручио да нам је потребно да ујединимо знање и приступ и да само поштенијим односом можемо да наставимо путем реформи и оздрављења привреде.

У том смислу, Вучић је захвалио Савезу економиста и његовом председнику Александру Влаховићу, који су, не рачунајући на било какав лични или политички интерес, подржали мере Владе Србије, које су биле тешке, непопуларне, али су омогућиле фискалну консолидацију, померање на Дуинг бизнис листи Светске банке, похвале међународних финансијских институција, али и извесно повећање, односно врахање плата и пензија, које су биле смањене.

Због какофоније у Србији одустајало се од реформи

Постоје резултати за које мислим да су важни, али код нас такође постоје пермаментно незадовољство и кукњава, а од какофоније у Србији ни неке претходне владе нису смеле да уђу у реформе, изјавио је данас премијер Александар Вучић обраћајући се учесницима Бизнис Форума на Копаонику.

Наводећи као пример претње штрајком у ЕПС-у уколико плате не буду 900 евра, а подсетивши при томе да су промене двехиљадите кренуле из Колубаре, Вучић је приметио да у таквим ситуацијама ћути цела Србија и нико не сме да каже – е па људи ово није правично, ово није у реду.

„Тако је и по сваком другом питању. Тако сте могли недавно да видите када сам причао о рационализацији, кажу нисте спровели рационализацију, нисте отпустили људе, а кад поставим питање – јеси ли ти за отпуштање, добијем одговор, е немој мене”, навео је Вучић и додао да би сви хтели да неко други уради непријатне послове.

Да се, како каже, нађе будала која ће то да уради у име других, а да му сви истовемено „скачу по глави” и да говоре како све не ваља, и како ништа није урађено.

Ускоро конкурс за директора ЕПС
Премијер је изјавио данас да ће што пре бити организован јавни конкурс за избор новог генералног директора Електропривреде Србије (ЕПС) и нагласио да су важне реформе које су у том предузећу већ започете.Вучић је рекао да је куповина два аудија била само кап у чаши за смену претходног директора.„Било је ту добрих ствари, а било је и неприхватљивих. Ићи ћемо што пре на јавни конкурс, и надам се да ћемо имати добар избор”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре на Копаонику.Како је рекао, важне су реформе које су у том предузећу већ започете.На питање да ли има друге врсте одговорности бившег директора Александра Обрадовића, Вучић је рекао да је то питање за надлежне државне органе.Вучић је рекао и да се мора решити вишак запослених у ЕПС-у, али да не зна како ће то учинити.„Будемо ли добили поверење, не знам ко ће да добије (изборе), али нећемо посустати”, одговорио је Вучић.Како је рекао, да зна решење, извукао би га као кец из рукава јер би тиме лако завршили пету ревизију аранжмана са ММФ.Он је претходно рекао да су радници тог јавног предузећа тражили да они који ће бити технолошки вишак добију отпремнине од 1.500 евра по години стажа.После тога, запослени у ЕПС су захтеве спустили на 900 евра.

Вучић: Страни инвеститори генератори раста

Премијер Вучић констатовао је данас да на Балкану поново постоји неко лудило против странаца, иако су страни инвеститори генератор раста.

Он је, на конференцији за новинре у оквиру Копаоник бизнис форума, рекао да је све што је урађено на запошљавању нових радника учињено од стране страних инвеститора.

Према његовим речима, одбијање странаца би одвело земљу у глад.

Вучић је казао да се неки противе доласку странаца и продаје српских фирми, а тако и Телекома, иако би долазак странаца донео веће убирање пореза, ПДВ-а на нове услуге.

„Боље је да некада неко изнесе део добити из наше земље, него да га уопште нема”, поручио је премијер.

С тим у вези је поменуо Лутрију која је 2011.и 2012. била у минусу од милиона евра, што је право светско чудо када је лутрија у губитку.

Вучић је казао да је пошло за руком да се у Лутрији преокрене ситуација и сада послује са великим добитком од 1,5 милиона евра.

„И сада када се помиње да се Лутрија да странцима на упорављање, како би правила добитак од 50 милиона, неки кажу зашто ми не би правили те добити. Шта ме брига ако ће толико зарађивати, јер ће уједно плаћати и више на основу ПДВ-а. То је тешко објаснити Србима”, нагласио је он.

Вучић је казао да су стране инвестиције биле добре, а домаће и даље проблем.

Према његовим речима, развој прдузетничког духа је проблем, због чега је ова година проглашена „Годином предузетништва”.

„То је један од кључних разлога што смо уложили новац и посветили већу пажњу да би сви разумели да није држава та која треба да даје посао, већ морамо да се припремамо за посао. Тешко нам је да изађемо из социјалистичког самоуправљања”, закључио је премијер.

Фото Танјуг/О.Т.)

Највећи изазови решавање заштићених предузећа

Премијер Александар Вучић оценио је данас да су највећи изазови за владу решавање проблема такозваних заштићених предузећа и да није лако наћи решење за РТБ Бор и Ресавицу.

„То остаје као најтежи задатак, уз реформу јавних предузећа где смо направили озбиљне помаке и направили резултате. Неће бити лако, посебно у Електропривреди Србије”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре на Копаонику, где је учествовао на Бизнис форуму.

Он је навео да је задовољан и поносан на резултате мера фискалне консолидације, на повећање прихода И додао да се ти трендови настављају.

„Имамо раст БДП-а и у 2016, раст наплате акциза у прва два месеца, повећање приход. Наравно, због делимичног повећања плата и пензија, имамо мало веће расходе, али и даље немамо проблеме са фискалним дефицитом. Очекујем да тако и наставимо”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, нико више то не може да заустави. Подсетио је да је ММФ пре пет година дошао у Београд и напустили преговоре јер нисмо могли да верују шта је једна држава урадила себи и свом народу

„Ми смо већ више од годину дана у званичном аранжману са ММФ. Мислимо да издржимо све три године у аранжману са ММФ, да бисмо могли да будемо здравља земља и да сваке године имамо раст већи од три одсто. Ове године очекујемо да буде око два одсто, иако су прогнозе ММФ и Светске банке 1,75”, рекао је Вучић.

Сматра да ће се Србија и у наредним годинама налазити само у динамичном расту.

Вучић је изразио очекивање да би инвестиције могле ове године да доспеју на ниво од две милијарде евра.

Радници Фијата ће имати посао и у будућности

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да је уверен да ће Фијат остати у Србији и да ће запослени у тој фабрици имати посао и у будућности.

„Они нису учествовали у тако великој инвестицији да би оставили празну фабрику. Верујем да ће крагујевачки радници имати посао и у будућности”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Он је изразио наду да ће бити прилике за разговор са руководством Фијат групе, пре свега Алфредом Алтавилом, о томе да ли су они заинтересовани за производњу другог модела аутомобила или не.

Не желећи да открива детаље уговора, премијер је истакао да је Србија своје финансијске обавезе према тој фабрици испунила, а влада ће ускоро почети и радове на изградњи дела пута који повезује Крагујевац са Коридором 10.

„Ми ћемо и ту обавезу да испунимо, и врло брзо крећемо са радовима, у марту, и то ћемо да завршимо”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је компанија Фијат за нас веома важна и да је Србија испунила све финансијске обавезе према њима, које су, како је рекао, биле „веома, веома комплексне”.

„Не желим да говорим о том уговору, нити о политичким консеквенцама и о томе за шта је све то некада некоме служило. Све то по страни, Фијат је за нас важан”, закључио је Вучић.

(Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh