Novosti online

Вучић о индексу беде, кибицерима и резултатима реформи

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да позиција Србије на Блумберговој листи индекса беде није толико лоша, колико изгледа, јер треба имати у виду начин на који се обрачунава, као и чињеницу да је Србија пре само четири године на по елементима који се узимају у обзир била у далеко лошијој позицији.

Вучић је, коментаришући Блумбергову листу индекса беде, по којем је Србија на седмом месту, рекао да је ове године тај индекс 20,2 одсто, а да је у 2011. и 2012. години био 34,1 одсто, односно 31,7 одсто, подсетивши да је то формула која сабира стопу инфлације и стопу незапослености.

Он је подсетио да је стопа инфлације у Србији веома ниска, међу најнижим у Европи, а да је стопа незапослености и даље висока, иако је тенденција таква да се спушта ка 15 одсто.

Циљ је, рекао је Вучић, да стопа незапослености буде још нижа.

Вучић је такође напоменуо и да се на тој листи на скали од само два одсто налази чак 50 земаља.

„Није лоша та пројекција Блумберга, али нико није добро проучио о чему се ради. Али, кад људи прочитају наслов и незналице из политичких странака почну да пишу саопштења, а не умеју да израчунају колика је та стопа била 2011. и 2012. године…”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио и да ће Србија радити на томе да се сви економски показатељи побољшају, али је и подсетио да је наплата пореза много боља, инфлација готово непостојећа, да до 2020. неће бити ниједна година у рецесији, те да су јавне финансије под контролом.

„Наша инфлација је међу најнижим у Европи, незапосленост није једна од најнижих, али је много нижа него што је била раније и то је одлучан напредак, посебно у стварим бројевима. А постоје људи који кажу да ће у годину дана да измене и земљу и народ, па ћемо да будемо на првом месту, што није реално”, приметио је Вучић.

Премијер је подсетио и да су ММФ и Светска банка задовољни резултатима Србије.

Замољен да коментарише чињеницу да сви у свету хвале наше реформе, а многи у земљи их критикују, Вучић је рекао да сви људи који критикују наше реформе знају да је Србија на добром путу, „а то што причају или мене мрзе је сасвим друга ствар”.

Можда ни десет људи овде присутних неће гласати за странку којој припадам, прокоментарисао је, али је , како је рекао, неко морао да направи амбијент повољан за инвестиције.

„Зато и није важно за кога ће ко да гласа, јер ако добијете онакве похвале какве смо данас добили од Себастијана Курца и од многих других, до Меркелове, па нису ти људи глупи, они нешто у томе виде, они знају и разумеју”, навео је Вучић.

Задовољан је због тога, додао је, и зна да и људи овде то знају да цене, да поштују марљивост.

„То да само кибицујете и никад вам ништа не ваља, то је супер, али доведите ви овакве компаније као СРТ”, поручио је Вучић.

Он је најавио да ће кроз неколико дана Владичин Хан добити четири нове фабрике, те да ће то бити нови живот за тај град и његове људе.

Како је приметио, није веровао да ћемо оволико постићи за кратко време, изразивши уверење да до 2020. нећемо имати ниједну годину без привредног раста, а да би он 2017. могао да буде чак и плус четири одсто уколико Србија буде имала пројекте попут овог дабнашњег.

„Србија граби према ЕУ и ка бољем стандарду људи и зато немам проблем с тим да нас критикују. Можете да ме волите или не, али све сто сам рекао је тачно”, поручио је Вучић.

Радићемо у складу са законом по питању пресуде Шешељу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом најава да ће председнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу Хашки трибунал изрећи пресуду до краја марта, да ће Србија по том питању радити у складу са законом.

„Нека они раде свој посао, а ми ћемо радити у складу са законом”, казао је Вучић новинарима након обиласка компаније „Sr Tehniks Servises” у Београду.

Упитан да ли је прочитао захтеве које му је упутила Иницијатива „Новинари не клече”, Вучић је казао да због посете аустријске делегације није имао времена, али да ће то сигурно учинити.

Коментаришући најаве из Приштине да косовска председница Атифета Јајхага неће ићи у Брисел, Вучић је казао да је регионална стабилност важнија од јефтиних политичких поена.

„Вратићемо се у Брисел и тамо ће се видети ко говори истину”, казао је Вучић. (Бета)

Лично ћу продати прве авиокарте за Њујорк

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће лично продати прве авиокарте за Њујорк на предстојећем Сајму туризма у Београду.

Упитан како кометарише писање хрватских медија да ће летови Ер Србије за Њујорк задати ударац Кроација ерлајнсу, Вучић је рекао да Србија није ником ништа преотела, већ да се понашала одговорно.

„Летови ка Америци су ствар престижа, и очекујем да ћу на Сајму туризма лично продати прве авиокарте за Њујорк”, казао је премијер након посете компанији „Sr Tehniks Servises”.

План је да Ер Србија од јуна уведе директне летове до Њујорка. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh