• Gradovi

  Vučić obavestio zvaničnike EU o ogoljenoj antisrpskoj politici

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je uputio pismo funkcionerima EU u kojem je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regionu i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, u Hrvatskoj pre svega.

  Srbija podržava sporazum Dodika i Izetbegovića

  Srbija podržava sporazum koji su u Istočnom Sarajevu potpisali lider SDA Bakir Izetbegović i predsednik SNSD Milorad Dodik o mehanizmu koordinacije, rekao je Vučić. Vučić je ocenio da taj sporazum vodi miru i stabilizaciji i najavio da će Srbija i ubuduće podržavati sve sporazume koje postignu legitimni predstavnici tri naroda u BiH. Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare ocenio da je situacija u regionu, inače, veoma komplikovana, te dodao da će Srbija činiti sve od sebe što može da očuva mir i stabilnost. „Naš cilj je stabilizacija i mir, ali ne možemo da ćutimo i ne pstoji cena po kojoj ćemo da kažemo da je atetentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskog Rolovića, Miro Barešić heroj, a Stepinac svetac“, rekao je Vučić.

  BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je uputio pismo funkcionerima EU u kojem je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regionu i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, u Hrvatskoj pre svega.

  Reč je o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost, rekao je premijer na pres konferenciji.

  On je preneo da je danas kasno posle podne u ime Vlade Srbije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

  Vučić je kazao da su u tom pismu faktografski navedeni događaji koji utiču negativno na očuvanje mira i političke stabilnosti u regionu.

  „Naveli smo to sa čim smo se sve suočavali u prethodnom periodu, i faktografski pokazali šta je to što je Sbrija morala da istrpi u prethodnom epriodu. Od podizanja spomenika istaknutim teroristima pravosnažno osuđenim tetroistima u zemalja EU, do rehabilitacije i ukidanaj presude zločincima iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, do toga da lica koja su osuđena u Sbriji, a koja su ustupljena za izdržavanje kazne u Hrvatskoj danas ne izdržavaju već se brčkaju na moru jer su navodno bolesni“, objasnio je on.

  Prema Vučićevim rečima, postoji bezbroj stvari koje govore o tome kako i na koji način se pre svega u Hrvatskoj vodi jedna ogoljena antosrpska politika.

  Srbija nije provocirala, nije učinila nijedan pogrešan potez, osim što je izrazila neslaganje i reagovala protestnim notama na događaje koje je naveo.

  Od EU funkcionera tražimo da kažu da li je i šta to Srbija pogrešno učinila u kontekstu zbivanja o kojima je reč.

  „Nismo se bavili političkom analizom, osim što sam rekao da sve što se dešava na ozbiljan način utiče na očuvanje stabilnosti, što je od značaja za našse i građane regiona“, podvukao je on, dodajući da Srbija ničim nije doprinela takvim stavovima, nijednim svojim gestom i stavom.

  „Poistovećivanje Mira Barišića i Gavrila Principa da nije smešno bilo bi tragično. Prosto kao da živimo na nekoj drugoj planeti. Mnogio zaboravljaju da je Austro-ugarska vlast bila okupaciona“, poručio je Vučić.

  Premijer je dodao da Srbija i Hrvatska „ne igraju ping-pong“, podvlačeći da Srbija ništa nije uradila kako bi naudila Hrvatskoj, Hrvatima u toj državi i u Srbiji.

  „Naša je obaveza da se ne saglasimo sa politikom proglašavanja zločinaca za svece, proglašavanja terorista za heroje kojima treba da se podižu spomenici. Samo još nedostaje da Branimiru Glavašu podignu spomenik za života“, rekao je Vučić.

  On je dodao da je od evropskih zvaničnika zatraženo objašnjenje gde je Srbija pogrešila.

  „Jedva čekam taj odgovor da vidim šta je Srbija pogrešno uradila. I neće biti odgovora, već floskule – „vodite politiku Miloševićeve propagande“, naslednici ste srpskog agresora. Najbrutalnije uvrede, bez činjenica“, rekao je Vučić naglasivši da Srbija neće prećutati podizanje spomenika teroristima.

  Kako je istakao, hoćemo da ostane zapisano da se mala Srbija u odnosu na EU pobunila protiv terorizma i fašizma, da je uputila protestnu notu i da se Srbija neće saglasiti sa podržavanjem rastućeg fažizma, u šta spada i podizanje spomenika Miri Barešiću, ubici jugoslovenskog ambasadora Rolovića, 70-tih prošlog veka.

  „Hrvati su ušli u tu zajedničku državu da bi bili pobednici, a ne da bi pripadali poraženoj nacističkoj strani. A onda je odjednom taj ambasador bio okupator“, rekao je Vučić, ukazujući da je njegovom ubici, čoveku osuđenom za terorizam podignut spomenik u Hrvatskoj.

  Vratite se u 1941, uživajte u crnim odorama, nas samo ostavite na miru, poručio je Vučić.

  Vučić je rekao da će Srbija da brine o hrvatskoj manjini u našoj zemlji, navodeći da je u poslednjih 5 godina iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 158 miliona dinara samo za „Hrvatsku riječ“.

  On je naveo da da će uskoro biti otvorene nove asfaltirane ulice u Tavankutu i mestima gde živi hrvatska većina, da će dati novac za Hrvatsku riječ, obezbediti novac za spomen sobu Matiji Gubcu.

  „Time pokazujemo da želimo najbolje odnose sa Hrvatima i naša je politika da brinemo o njima. Hoćemo da pokažemo da se Srbija ponaša odgovorno i želimo time da se hvalimo i ponosimo“, rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da je u Srbiji 153 Srba osuđeno u Srbiji za ratne zločine, a da u Hrvatskoj takve ljude „možemo da izbrojimo na prste jedne ruke“.

  On je rekao da će Srbija učniti sve da sačuva mir i stabilnost i da je uvek sprema da razgovara sa hrvatskim komšijama i svim drugima.

  Nada se da ono što se dešava u Hrvatskoj nisu vrednosti Evropske unije, te je istakao da on takve stvari nikada neće podržavati i da u suprotnom ne bi bio predsednik vlade Srbije.

  „Ne postoji cena po kojoj bih mogao da kažem da je Barišić heroj“, rekao je Vučić.

  On je poručio da mu ne drže predavanje da su Srbija i Hrvatska isto, jer Srbija nije ništa nažao učinila toj zemlji, a kod nas se gaji antifašistička politika.

  „Kod nas nema crnokošuljaša, takve bitange bismo odmah pohapsili“, rekao je Vučić.

  On je rekao da će Srbija da očuva mir i stabilnost i da se nada da će moći da računa na nekakvu reakciju EU, čak i da nam kažu da smo za nešto krivi.

  Vučić je govorio i o slučaju Nasera Orića, rekavši da se on sada šeta po svetu kako hoće, iako je zaklao sudiju Slobodana Ilića i iskopao mu oči.

  Za to, prema njegovim rečima postoje živi svedoci koji su na raspolaganju sudu.

  „Sram vas bilo koga štitite“, kritikovao je Vučić zaštitnike Orića navodeći da se ne plaši što će neko, ako se pobunimo, reći da smo Miloševićevi sledbenici i ubice.

  On je istakao da nikome neće dozvoliti da Srbiju gazi samo zašto što misli da ima političku podršku i da su srpske oči najjeftinije.

  „Nismo mi jaki i znamo gde nam je mesto, ali neću da dozvolim da Srbiju gaze“, podvukao je Vučić.

  On je ukazao da je Srbija za Srebrenicu hapsila na desetine ljudi u Beogradu i da nema sile na svetu koja će da nam kaže da su njihovi životi skuplji, kao i da neće ni Srbima dozvoliti to da kažu.

  Vučić pozvao EU da kaže ako je Srbija za nešto kriva

  Vučić smatra važnim da i Evropska unija govori o problemima sa kojima suočava Srbija sa pojedinim državama regiona i pozvao evropske zvaničnike da nam, kako je rekao, kažu ako smo mi nešto krivi.

  Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je uveren da će Srbija uspeti da na miran način da izađe iz problema sa kojima se suočava u regionu, a koje je ocenio kao teške.

  „Težina problema sa kojima se suočavamo je velika, ali sam siguran da ćemo na miran način iz svoga da izađemo, i da prilike na Balkanu stabilizujeo. Važno je da EU govori o tome, a ako smo mi za nešto krivi neka nam kažu“, rekao je Vučić.

  Ne umem da šutiram loptu, ali umem da obezbedim novac za medalje

  Vučić je izjavios da će srpski sportisti koji donesu medalje od vlade dobijati 40.000 do 45.000 evra, što je višestruko veća suma nego što to dobijaju sportisti u regionu i dvostruko više od njihovih kolega u SAD-u.

  Svaki vaterpolista u Srbiji koji donese zlatnu medalju dobiće 40.000 evra, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, naglasivši da će to dobiti svaki čovek a ne ceo tim.

  Ivana Španović će, prema njegovim rečima, dobiti 45.000 evra ako donese zlato, jer je to nagrada za trud koji su uložili.

  „Obezbedili smo novac za naše sportiste. Pošto ne umem da šutiram loptu, ali umemo da obezbedimo uslove kakve je malo ko od drugih zemalja ili niko obezbedio“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

  On je rekao da će srpski sportisti dobiti dvostruko više novca nego njihove kolege iz SAD-a, i više nego što to dobijaju sportisti iz Hrvatske, a samo će oni u Italiji i Nemačkoj imati više, rekao je Vučić primetivši da oni imaju i veće plate i primanja.

  „Znamo da to ne znači mnogo, jer Novak Đoković na svakom turniru osvoji 10 puta više. Ali mladim ljudima to znači, jer brinemo o njima“, rekao je on.

  Vučić je rekao da je u trezoru stanje odlično, da je likvidnost izvanredna, i da vlada sve isplaćuje sportistima u danu.

  „Svima smo sve medalje isplatili“, rekao je Vučić i dodao gestikulirajući i pokazujući spojene šake u trougao, da to što taj gest vaterpolisti nekad imitiraju, govori da znaju da će pare da dođu, a „kod drugih para nije bilo“.

  Preview

  ALEKSANDAR VUCIC

  Slide

  ALEKSANDAR VUCIC

  Slide

  NIKOLA SELAKOVIC, IVICA DACIC

  Slide

  ALEKSANDAR VUCIC

  Slide

  ALEKSANDAR VUCIC

  Slide

  ALEKSANDAR VUCIC

  Slide

  NIKOLA SELAKOVIC, IVICA DACIC

  ALEKSANDAR VUCIC

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com