Novosti online

Вучић: Отварање нових немачких предузећа у Србији

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће током ове године у Србији бити отворена нова немачка предузећа и нова радна места, а међу првима ће бити фабрика за прераду рибе у Смедереву. Вучић је отворио конференцију поводом прве сесије дијалога у оквиру немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање, а присуствовали су амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман и функционер Немачког министарства за економску сарадњу и развој Петер Филер.

Заједничка порука је да је Србији неопходан развој малих и средњих предузећа, као и ефикасније правосуђе и транспарентност у процесу јавних набавки. Најављено је да ће Немачка Србији пружити пуну подршку у даљим реформама. Вучић је истакао да су за Србију приоритети развој тржишта рада и образовања.

„Ми немамо довољно знања, ни могућности да то спроведемо без немачке подршке”, казао је Вучић и истакао да није реч само о финансијској подршци, већ и о стручности.

Вучић је казао да је у прошлој години спољнотрговинска размена Србије и Немачке била 3,536 милијарди евра и да је то друга земља у укупној размени Србије са светом, али да се приближава првом месту.

Он је поновио да су немачке инвестиције у Србији до сада износиле 1,7 милијарди евра и да су немачке компаније запослиле нешсто више од 30.000 радника у Србији, а само у последње три године више од 5.000 људи. Вучић је додао да је ова година проглашена за годину предузетништва, за шта је опредељено 1,5 милијарди динара, што је знатно више него у 2015. години, када је било 550 милиона динара.

Немачки амбасадор Аксел Дитман рекао је да од данашњег сусрета очекује конкретне договоре и агенде за њихову реализацију. Он је истакао да је за Србију битна и реформа којом ће се ефикасније борити против корупције, јер је то битно за пословни амбијент и долазак нових инвеститора. Функционер немачког министарстава за економску сарадњу и развој Петер Филер оценио да се реформе у Србији крећу у добром правцу и најавио подршку Немачке у том процесу.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh