Novosti online

Вучић: Партнерство са САД стратешки интерес Србије

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да су односи Србије и САД много бољи него раније и да је партнерство са том земљом један од стратешких интереса Србије.

„Задовољан сам што сам чуо да је мало или нимало препрека за стварање бољег амбијента и односа Србије и САД”, казао је Вучић.

Вучић је после разговора са америчким сенатором Џоном Мекејном рекао да је са сенаторима разговарао и о глобалним проблемима, међу којима је и мигрантска криза и да им је казао да Србија ни у будућности неће подизати зидове јер то није европско, нити цивилизовано решење.

Премијер Вучић рекао је да је позвао америчке званичнике да помогну Србији у очувању мира и стабилности који су кључни за економски развој.

Мекејн је рекао да САД препознају напоре Србије у нормализацији односа са Приштином, напретку у односима са Босном и Херцеговином, економском напретку, као и посвећености Србије у придруживању ЕУ.

Он је рекао да ће Србија сама одлучивати о томе да ли ће се придружити НАТО-у.

„О уласку у НАТО одлучиваће Србија и њен народ. Приоритет вам је чланство у ЕУ. Свако учешће у НАТО, које је више од учешћа у мировним мисијама, о томе ће Србија сама одлучивати”, казао је Мекејн.

Мекејн је похвалио и однос Србије према мигрантима.

„Ценим то што су мигранти добро збринути. Српски народ може да буде поносан на своју Владу и начин на који се она носи са мигрантском кризом”, казао је Мекејн.

Сенатор Шелдон Вајтхаус казао је да две земље треба да развијају међусобно пријатељство и да се нада да „ма колико су тамне сенке око њих, Србију и САД чека светла будућност”. (Бета)

Вучић о нестабилности у Приштини и региону

Премијер Александар Вучић захвалио је данас америчком сенатору Бобу Коркеру на залагању за очување стабилности на Балкану, која је најважнија за економски оправак и бољи живот грађана, и изразио забринутост за ситуацију у Приштини, која, поред осталог, кочи примену бриселских споразума.

Вучић је, после састанка са председавајућим Спољнополитицког комитета Сената САД-а Коркером, рекао да се 17. фебруара очекују велике демонстрације у Приштини, можда и највеће икада организоване, али да се нада да ће бити очувана пуна стабилност и да ће сви постигнути договори у Бриселу бити испуњени, те поручио да је Београд спреман да испуни све своје обавезе.

Премијер је, упитан да ли је са америчким сенатором разговарао о нестабилној ситауцији у Приштини и бриселском дијалогу, рекао да никад не користи прилику да говори лоше о онима са којима има разговор и дијалог, јер то Србији не доноси поене.

„Не радујем се проблемима које има Приштина, јер то је, између осталог, један од разлога зашто немамо ЗСО и зашто Срби на КиМ нису задовољни”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да нико на Балкану не може да остане у сукобима, јер је много проблема тек пред нама.

„Неће ове године бити лако да се прође кроз годишњицу оснивања НДХ и јасеновачког логора, неће бити лако да се очува стабилност у БиХ ни на другим местима, али ми морамо да је очувамо јер је услов нашег економског напретка”, рекао је Вучић.

Он је рекао да зато србија неретко прећути различите провокације и „бодље”, јер је то боље за Србију и регион.

„Не говорим лоше о нашим пријатељима, комшијама, земљацима, неземљацима, зато што кад то радите онда не можете у будућности кредибилно да разговарате са њима и постигнете стабилност коју желите”, рекао је Вучић.

Он је додао да је зато захвалан америчком сентару јер је подржао стабилност Србије и региона, која је за економски опоравак наше земље и бољи живот најважнија.

Вучић је, наводећи да ће грађани Србије из године у години живети боље ако се настави овакав тренд раста, приметио да све то може бити угрожено „само једном глупошћу”, односно изазивањем неставилности или немира на Балкану.

„Ми зато ми нецемо да дајемо никакав повод било коме и увек ћемо радити на томе да сачувамо мир и стабилност”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Јоксимовић: САД подржавају европски пут Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са америчким сенатором и председавајућим одбора за спољне послове Сената САД-а Бобом Коркером, са којим је разговарала о европском путу Србије и реформском процесу који Влада спроводи, саопштено је из њеног кабинета.

Јоксимовић је изјавила да су реформе, поготово оне које се односе на област економије и владавину права, од суштинског значаја за напредак Србије и друштва и додала да европске интеграције уносе додатну динамику у тај процес. Она је такође истакла и чињеницу да велика већина грађана подржава реформе које Влада спроводи у циљу стварања модерне и уређене европске државе. У саопштењу се наводи да предстојећи ванредни избори неће у великој мери утицати на динамику европских интеграција Србије.

Сенатор Коркер поручио је да САД желе да виде Србију у ЕУ и у том смислу дају пуну подршку процесу европских интеграција Србије. Он је похвалио приступ Владе у решавању актуелне мигрантске кризе, док је Јоксимовић поновила да се Влада залаже за свеобухватно европско решење. Саговорници су се сагласили да је важно даље унапређење економске сарадње унутар Западног Балкана уколико се жели стабилност и напредак региона.

Сенатор Коркер се осврнуо на улогу Владе Србије у том процесу и нагласио да је Србија фактор стабилности у региону, наводи се у саопштењу. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh