Politika

Vučić položio venac, građani šetali za Zorana

vučić,venac,đinđićFoto: Tanjug/Oskana Toskić

Polaganju venca prisustvovali su i članovi vlade u tehničkom mandatu.

Izvor: Tanjug

Premijer Vučić je kasnije, tokom posete Kalinovcu, prokomentarisao da ne želi da govori o podelama na „đinđićevce“ i „miloševićevce“, napominjući da „želi da izbegne bilo kakve podele“, te da veruje da je za Srbiju mnogo bolje da se bavi svojom budućnoštu, a ne prošlošću.

„Mi nekako uvek u martu pronađemo razlog da se delimo i nama razlog za povratak u prošlost nisu ti ljudi, već tek da bismo se delili, i u sadašnjosti i u budućnosti, a ja bih baš to da izbegnem i zbog toga nikad nisam nijednu lošu reč o bilo kome od njih rekao. Dobro je da stvari iz prošlosti tamo i ostavimo, da o istoriji sude istoričari, a da mi gledamo možemo li da pomognemo ovoj deci.“, poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Kalinovcu kod Uba.

PORODICA I SARADNICI U ALEJI VELIKANA

Bivši predsednik Vlade i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić ubijen je pre 13 godina na ulazu u zgradu Vlade Srbije.

Osim članova Vlade, 13. godišnjicu ubistva polaganjem cveća i odavanjem pošte obeležavaju i članovi nekadašnje vlade Zorana Živkovića, DS i Liberalno demokratska partija.

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani od jutros povodom 13 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića odaju poštu, polaganjem venaca i paljenjem sveća na njegovom grobu.

žinžić,ružica,pajtić,venacFoto: Tanjug/Oksana Toskić

Delegaciju DS predvodio je predsednik Bojan Pajtić, koji je sa Đinđićevom suprugom Ružicom položio cveće i upalio sveću.

Prekomponovanje istorije „neće proći“

Predsednik DS Bojan Pajtić izjavio je da danas Srbiju vode oni koji su najavljivali ubistvo Zorana Đinđića, koji su u danima tuge odbijali da spuste stranačku zastavu na pola koplja, koji su bojkotovali komemoraciju u Skupštini i oni koji su skidali table sa njegovim imenom. Ako misle da će im demokratska Srbija to ikada zaboraviti gadno su se prevarili, rekao je Pajtić. Đinđić je život posvetio modernoj Srbiji koja ima vodeću ulogu na Balkanu. Ubijen je mučki, sa leđa, dodao je Pajtić. „Malo je ostalo od demokratskih vrednosti za koje se borio i zalagao Đinđić. U ova dva dana vidimo proces restauracije istorije, proces prekomponovanja istorije, gde se Zoran ponovo proglašava kriminalcem, a Slobodan Milošević herojem“, napomenuo je Pajtić.

Poštu Đinđiću odali su i funkcioneri te stranke Nataša Vučković, Balša Božović, Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Slobodan Milosavljević, Aleksandra Jerkov…

Grupa saradnika na čelu sa Zoranom Živkoviće, koji je preuzeo dužnost premijera posle Đinđićevog ubistva, odala je počast polaganjem venca na mesto gde je ubijen premijer.

Živković je rekao novinarima da je smrt Zorana Đinđića nenadoknadiv gubitak za Srbiju.

„Taj nedostatak, taj gubitak je nenadoknadiv i niko nikada neće moći da zameni Đinđića, a to što njega nema, vidi se u svakodnevici“, rekao je Živković.

On je podsetio da je odmah posle ubistva Đinđića pokrenuta velika policijska akcija Sablja, čiji je cilj bio da se unište pre svega kriminal i korupcija u zemlji, i založio se za pokretanje takve akcije i danas.

„Mislim da je Srbiji sada potrebna takva akcija – Sablja 2, ali bez vanrednog stanja, uz odlučnu borbu protiv svog zla koje se namnožilo za ovih desetak godina“, rekao je Živković.

Poštu Đinđiću odali su Slobodan Milosavljević, Gordana Matković, Goran Pitić, Dragoslav Šumarac, Branislav Lečić, Srđa Popović i Anđelka Mihajlović.

Lider Levice Srbije i nekadašnji potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović odao je poštu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću. Stefanović je, sa stranačkim kolegom Draganom Popovićem, položio crvene ruže na grob Đinđića u Aleji velikana na Novom groblju.

U organizaciji DS danas se održava i finalno takmičenje u besedništvu u Đinđićevu čast, a u Studentskom kulturnom centru biće izvedena predstava „Ubiti Zorana Đinđića“ Rajka Đurića i Zlatka Pakovića.

ŠETNJA ZA ZORANA

LDP, kao i svake godine, organizuje „Šetnju za Zorana“. Šetnja je počela u 11:00 ispred centrale LDP-a, odakle se krenulo ka dvorištu Vlade Srbije gde su položeni venci na mestu gde je Đinđić ubijen.

Kolona u kojoj je bilo nekoliko stotina ljudi, nastavila je ka Novom groblju u Beogradu gde građani od jutros odaju počast ubijenom premijeru.

Jovanović je rekao da se često pita da li 12.marta više žali Zorana ili u njemu traži ideju da se sprovede ono što on nije uspeo da učini i što ni svi ostali, 13 godina posle njega, ne uspevaju da ostvare.

Vučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za ZoranaVučić položio venac, građani šetali za Zorana

Tadić je rekao da se Đinđić celog života borio za modernu i drugačiju Srbiju i za život, poručujući da, ako se sada odustane od te borbe, neće biti ni budućnosti za Srbiju.

Zbog organizovanja ubistva Đinđića na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant „crvenih beretki“ Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh